2024-03-28

1 thought on “Въздвижение на Честния кръст Господен – Кръстовден

  1. Никаква Елена не е ходила да търси стари стълбове за разпъване. Още по-малко да се рови в юдейски гробища, защото българските погребални ритуали се отличават коренно..и до днес.
    Победилата юдейска форма в християнството на Савел, проправено от Атанасий, през 382г. На Цариградския събор, с кръв, меч и над 800 разрушени първохристиянски черкви от узурпатора Теодосий от Испания, разпъва ДионИсиус (БожияСин) на позорният стълб за назидание на единоверците му, подменя златния венец от Божата Майка и му надява позорният трънен. Понеже Цар Константин Велики не може да се изстрие от историята и паметта на народа, неговата същност се опорочава. Вменява му се едипов синдром от биологичната му майка. Константин нито въвежда християнство, нито измисля трираменният кръст. Точно обратното – утвърждава Първохристиянството и дори създава Доростолската епископия като премества по този начин религиозният център на сънародниците си от „оттатък Дунава“ в пределите на империята. Не случайно св. Йероним чертае карта върху Мизия и пише“Тук е България“ . През 4-ти век. България е религиозна област наследила троична Тракия. Тракия е в империята и юдеизирана. Мизийските княжества (България) са федерати-автономни в империята по волята на цар Константин Велики.
    В тази верска област България, в римската тема Мизия, се пази до Самуил Вярата на цар Константин Велики – преживе помазан от Великата Богиня Майка Бела-Кибела със златният венец. Подобно на предшественика си Александър Велики. Формата на сайта не позволява да постна оригинала пластика преживе на Константин Велики, където държи символите на царската и религиозна власт – копието и факлата(сурвачката, кадуцеят на Ерми Кръстителят) а зад него стои Великата Богиня Майка Бела с вдигната ръка над главата му и го благославя като Божи Син (ДИОНИСИУС) чрез златен венец. Точно както тракийските му предшественици.
    Трираменният кръст е изконен тракийски (български) символ от преди хиляди години преди дори данайците да дойдат на Балканите. Имам снимка на такъв кръст от Родопите.
    Затова КръстовДен се чества в свещенната планина Родопа. Символ на кръстосване на небесното движение, смяна на сезони в стопанството, на периоди в годишният кръговрат на Божия Син (Загрей-Дионисиус-Сабазий) от ДионИсиус в периода Сабазий. От зрелостта в старостта. От овен в бик (агнец-овен-бик). На Коледа старият бик ще умре (старото слънце) и ще се роди отново за следващия годишен цикъл Млада Бога-Младенеца-Новото Слънце-Загрей (Зарко).
    Честит изконен Български праздник!
    Д угите „православни народи“ днес не го празнуват.
    Те просто не знаят за него..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *