Home » Е-Списание

Въздвижение на Честния кръст Господен – Кръстовден

2013.09.14 Един коментар
Spread the love

krastat_moje_da_bade_i_takav -1Днес християните празнуват Въздвижение на Честния и Животворящ кръст Господен (Кръстовден).

Православната църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината – в третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Майката на император Константин Велики света Елена, която била ревностна християнка, се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчали с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го “въздвижва” над главите на присъстващите. От това “въздвижение” получава своето име и празникът.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. В някои райони на България празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

На Кръстовден имен ден имат Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо и др.

Честито на всички именници!

 

One Comment »

 • Искандер said:

  Никаква Елена не е ходила да търси стари стълбове за разпъване. Още по-малко да се рови в юдейски гробища, защото българските погребални ритуали се отличават коренно..и до днес.
  Победилата юдейска форма в християнството на Савел, проправено от Атанасий, през 382г. На Цариградския събор, с кръв, меч и над 800 разрушени първохристиянски черкви от узурпатора Теодосий от Испания, разпъва ДионИсиус (БожияСин) на позорният стълб за назидание на единоверците му, подменя златния венец от Божата Майка и му надява позорният трънен. Понеже Цар Константин Велики не може да се изстрие от историята и паметта на народа, неговата същност се опорочава. Вменява му се едипов синдром от биологичната му майка. Константин нито въвежда християнство, нито измисля трираменният кръст. Точно обратното – утвърждава Първохристиянството и дори създава Доростолската епископия като премества по този начин религиозният център на сънародниците си от “оттатък Дунава” в пределите на империята. Не случайно св. Йероним чертае карта върху Мизия и пише”Тук е България” . През 4-ти век. България е религиозна област наследила троична Тракия. Тракия е в империята и юдеизирана. Мизийските княжества (България) са федерати-автономни в империята по волята на цар Константин Велики.
  В тази верска област България, в римската тема Мизия, се пази до Самуил Вярата на цар Константин Велики – преживе помазан от Великата Богиня Майка Бела-Кибела със златният венец. Подобно на предшественика си Александър Велики. Формата на сайта не позволява да постна оригинала пластика преживе на Константин Велики, където държи символите на царската и религиозна власт – копието и факлата(сурвачката, кадуцеят на Ерми Кръстителят) а зад него стои Великата Богиня Майка Бела с вдигната ръка над главата му и го благославя като Божи Син (ДИОНИСИУС) чрез златен венец. Точно както тракийските му предшественици.
  Трираменният кръст е изконен тракийски (български) символ от преди хиляди години преди дори данайците да дойдат на Балканите. Имам снимка на такъв кръст от Родопите.
  Затова КръстовДен се чества в свещенната планина Родопа. Символ на кръстосване на небесното движение, смяна на сезони в стопанството, на периоди в годишният кръговрат на Божия Син (Загрей-Дионисиус-Сабазий) от ДионИсиус в периода Сабазий. От зрелостта в старостта. От овен в бик (агнец-овен-бик). На Коледа старият бик ще умре (старото слънце) и ще се роди отново за следващия годишен цикъл Млада Бога-Младенеца-Новото Слънце-Загрей (Зарко).
  Честит изконен Български праздник!
  Д угите “православни народи” днес не го празнуват.
  Те просто не знаят за него..

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.