Home » Авторски страници, литература, политика

Независимост ли?

2013.09.22 Няма коментари

Гледам календара. На 22-ри септември пише „Денят на независимостта”. Каква независимост, от кого, от какво? Какъв е тоя празник? Реших да използвам дедуктивния метод на Шерлок Холмс. Махам едно по едно и каквото остане – това е.

Посрещане на Фердинанд в София след обявяването в Тървоно на Независимостта, 30.09.1908 г. Снимка: .lostbulgaria.comПосрещане на цар Фердинанд в София след обявяването в Търново на Независимостта (30.09.1908 г.). Снимка: Lostbulgaria.com

Я да видим, какви са ни зависимостите? Енергийна – от Русия. Политическа – от САЩ, ЕС и Русия. Гърците държат над 1/3 от банковия ни сектор. Турците ни строят пътищата и си правят ориенталските сметки. Така като гледам, тази независимост, дето я търся, няма да е външна. Само за хранителни продукти ежегодно ни изсмукват с над 20 млрд.лева разни чужди компании. Пак на такива чужди фирми сме отдали енергетика, добивна, химическа, и каквато се сетите още промишлености… Независимост ли? Хммм, да погледнем по-нататък. Опа, сетих се. Някъде пишеше, че властите ни били разделени една от друга и били независими.

Съдебната власт. Кой ги назначава “независимите” магистрати? Кой се грижи за кариерното им развитие? Кой им плаща заплати, бонуси и подкупи? Назначават ги по квоти от политическите партии и плод-зеленчуци, като президентството например. Пръст в бурното им развитие имат и другарите – олигарси. Изпълнителната власт им определя бюджета, т.е. заплатите и бонусите зависят пак от политическите партии. Иначе самите пари ги взимат от джобовете на данъкоплатците – от нас. Самата изпълнителна власт се назначава от надуваемите кукли, набедени за политици. Те пък се докопват до законодателната власт, т.е. до парламента. Само че, за да влязат там им, трябват пари от олигарси и местни феодали. За да си накупят гласове, районни и секционни избирателни комисии. Тези пък пари се крадат и грабят задружно – с помощта на всички власти. Като кривосъдниците осигуряват безнаказаност на цялата шайка.

И така, вече 24 години трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, предвождани от олигарси и местни феодали, разменят секрети (нямам предвид тайни ) помежду си. Тъй наречената четвърта власт изобщо не я вписвам в картината. Медиите са най-вече слуги на гореописаната организирана престъпна група. Като им дадат команда „Лай!” – лаят. Хапят и ръфат когото и когато им кажат. А към господарите си се държат като кучета. Изваждат едни големи, щастливи езици и ги скъсват от облизване.

Вижда се, че властите не само, че не са независими, но дори могат да бъдат давани като пример за ултра, мега, хипер зависимост. Сплотеност, достойна за уважение. Отдадеността им едни на други е легендарна.

Добре де, какво излезе дотук? Ни отвътре, ни отвън, никъде я няма тая независимост. Да не пропускам нещо? Чакайте малко. Връщам се към другаря Шерлок – каквото е останало, това е. Младите и на средна възраст български граждани бягат от Родината си, независимо къде. Пенсионерите напълно безотговорно, и най-вече независимо, са си спрели парното, храната и лекарствата. Над 3 млн. българи са все още сред живите, независимо, че получават под 300 лв. месечно. Независимо от виковете ни за справедливост и възмездие, бандата от олигарси, местни феодали и корумпирани политици и магистрати, без да им пука от нищо и от никого, продължават с геноцида над българския народ.

Сещам се и за още много други „независимости”. Но за съжаление са все в този дух.

И каква стана тя?  Какво празнуваме на 22-ри септември?

.

Ивайло Зартов,

22 септември 2013 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.