Home » Авторски страници, история, политика

Исторически цитат: Злоупотребата с власт не е от вчера

2013.09.13 Няма коментари
Spread the love
Карикатура: Тодор Цонев

Карикатура: Тодор Цонев

За онези, дето се питат кога започва ЗЛОУПОТРЕБАТА С ВЛАСТ в новата история на България, ще цитирам няколко реда от спомените на Алипия Влайков, назначен за Главен и единствен писар на Окръжния съвет в Пирдоп в началото на август 1878 г.

“Председателят Манол Златанов по заповед на Окръжния началник бе дал сведения, че от всяко село ще събере аренда. Тия сведения обаче не бе дал точно, а по предположение – минимално. Отпосле се получиха подробни списъци за получените количества действителни. Понеже те не се схождаха с дадените по-рано сведения, то Бае Манол ме кара, та три пъти поправях списъците. След години, когато вестниците започнаха да пишат за злоупотребления, ми доще на ум, че Бае Манол съвместно с надлежните кметове е злоупотребил част от тия храни и затова ме е карал три пъти да преправям списъците. МЕН И НА УМ НЕ Е ДОХОЖДАЛО, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ЗЛОУПОТРЕБИ ОБЩИ ПАРИ, СРЕДСТВА. АЗ БЕХ ОЩЕ ПОД ВЛИЯНИЕТО НА ХРИСТИЯНСКАТА НАБОЖНОСТ. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ЗЛОУПОТРЕБИ? НАЛИ Е ГРЯХ ТА!?”  (курсивът мой – б.а.)

Още веднъж обръщам внимание на датата – август 1878 г. – т.е. става дума за първите месеци след Освобождението.

.

Светла Василева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.