Home » Е-Списание

Църковен календар: Преображение Господне

2013.08.06 Няма коментари
Spread the love

Днес е Преображение Господне, един от 12-те големи Господски и Богородични празници. Чества се още от първите векове на християнството.

.

рлСпоред преданията, хората старателно изучавали пророчествата на Иисус Христос, но тълкували превратно техния смисъл. Те не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не за земно царство, за вечни блага, а не за светски изгоди. Дори и самите апостоли не били далеч от такива представи, макар да вярвали, че Иисус е очакваният Месия, за когото са свидетелствали старозаветните пророци. Апостолите се надявали, че Христос ще възстанови израилското царство, спорели кой сред тях е по-велик и не могли да приемат, че Иисус Христос, Синът Божий и Спасител на света, ще понася страдания и унижения от хората.

Христос често беседвал с учениците си за своите предстоящи страдания, казвал им, че ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне. Учениците се натъжавали много от тези думи, но дълбоко в себе си не вярвали, че е възможно това ще се случи. Тогава Христос отвел трима от тях – Петър, Яков и Йоан на планината Тавор в Галилея, за да им покаже ясно своя произход и характера на предричаното от него ново царство.

Там, след вглъбена молитва Иисус се преобразил – лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стояли библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който казал: “Този е Моят възлюбен Син, Него слушайте” [Мат. 3:17]. Когато посмели отново да отворят очи, Христовите ученици видели Иисус в обикновения му човешки облик.

*

На Преображение Господне  стопаните носят в църквата грозде за благослов, защото от него се прави вино – символичният образ на Христовата кръв. На празника то се благославя. Днес се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прекади от свещеника в църквата. Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, ще му бъде дадено.

Според народните вярвания на Преображение се обръща времето – водите на изворите и реките стават по-студени и непригодни за къпане, лятото се пречупва и времето започва да напомня за есента.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.