Home » Авторски страници, Е-Списание

Създаде се обединение “Протестна мрежа”

2013.08.07 Няма коментари
Spread the love

Под надслов “Протестът проговаря”, днес в Българската телеграфна агенция в София се състоя пресконференция на “Протестна мрежа” – обединение на активно участвали в протеста срещу олигархията и правителството на Орешарски граждани. По информация на OFFNews, хора на известния ТВ водещ Николай Бареков са се опитали да провалят пресконференцията.

.

Снимка:  OFFNews

Снимка: OFFNews

Както OFFNews пише, Бисер Миланов – Петното (заснет да получава инструкции от Бареков преди живи излъчвания на телевизията TV7) и Йордан Бонев (от сдружение “Свобода”) и още няколко души са се намесили още при първия опит на даващите пресконференцията да я открият. Те започнали да говорят един през друг, да задават въпроси, да създават суматоха и да саботират пресконференцията. Сред възгласите, които те са отправяли, ключови са били думи като като “Сорос”, “Кой ви плаща”, “Прокопиев”, “Саша Безуханова”.

“Контрапротестът” на пресконференцията избухнал след въпрос “Вие човек на Саша Безуханова ли сте?”, зададен към един от представителите на Протестната мрежа – Жюстин Томс. След отрицателния й отговор последвали бурни скандирания, с които саботиращите пресконференцията са лишили журналистите от възможността да зададат своите въпросите. Наложила се дори намеса на полицията. Брифингът продължил чак след като хората на Миланов били изведени от залата.

Както информира “Дневник”, обединените в “Протестна мрежа” граждани ще издават вестник, за да достигнат до хората, които не ползват интернет. Вестникът ще е безплатен и ще се прави PDF-формат, като целта е лесно да може да се копира и принтира. Идеята на “Протестна мрежа” е да не се изгуби енергията, акумулирана от недоволството срещу кабинета. Затова през социалната мрежа “Фейсбук” и с помощта на вестника, озаглавен “Протест”, с бъдеща интернет страница и евентуално малък телевизионен канал, те ще се стремят да достигнат до максимално широк кръг хора в страната.

Участниците в протестната мрежа работят по изготвянето на общ документ, който да представи основната цел на обединението. “Протестната мрежа следва да се превърне в постоянен действащ инструмент за съгласувано гражданско участие и контрол, готов да застане срещу всяко управление, което подкрепя олигархични структури и партийни интереси и действа против интересите на България”, пише в част от документа, прочетена на брифинга от музиканта Лъчезар Косев. По думите на Косев протестът “сам казва кога на какво му е дошло времето” и участниците в “Протестна мрежа” нямали претенцията да стават лидери на протеста. По думите на друг представител на новосъздаденото обединение, актьорът Ивайло Захариев: “Ние бяхме избрани за днешната пресконференция след среща на около 30 души, администратори на Фейсбук групите около #ДАНСwithme. Имаше гласуване, оттук нататък решенията ще се вземат по този начин”. На пресконференцията било заявено още, че “Протестна мрежа” има координационна цел и е отворена към всички, които биха поискали да се присъединят.

На журналистически въпроси относно финансирането на обединението, участниците обяснили, че не разчитат на пари отвън, а събират средства помежду си за организирането на различни акции.

В пресконференцията на “Протестна мрежа”, видеозапис от която може да видите по-долу, представители на протестиращите над 50 дни срещу правителството на Орешарски са били блогърът Асен Генов, писателят Ясен Атанасов, актьорът Ивайло Захариев (познат на българската публика от сериала “Под прикритие”), музиканта Лъчезар Косев, както и Теодор Михайлов, Жюстин Томс, Иван Димитров.

 

politikatnet on livestream.com. Broadcast Live Free

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.