Home » Авторски страници

“Аз избрах! Кариера в България. Защо не?” представя българи, завърнали се от чужбина

2013.08.07 Няма коментари
Spread the love

Untitled-сПроектът “Аз избрах! Кариера в България. Защо не?” (azizbrah.karieravbulgaria.com) представя българи, които са се завърнали от чужбина и са се реализирали успешно в родината ни. Платформата цели да покаже, че в България, въпреки всички проблеми, има възможности за професионална и лична реализация. Проектът е част от шестото издание на форум “Кариера в България. Защо не?”, което ще се проведе на 12 септември т.г. в Интер Експо Център в София, но ще продължи да се развива и след неговото приключване.

В момента на сайта на проекта има интервюта с 15 успели българи в най-различни сфери на дейност – от арт мениджър през сътрудник медицинска информация до главен изпълнителен директор, като броят им непрекъснато се увеличава. Първите интервюирани са прекарали в чужбина между 8 месеца и 17 години, в над 10 държави по цял свят. Сред тях има хора, които са се върнали през 1996 г., и такива, които са тук от 2012-2013 г. Сред участниците има хора, които за първи път разказват своята история.

Участниците са призовани да разкажат защо са се върнали в България, но и защо все още са тук и дали съжаляват за решението си да останат. Те споделят какви са били трите най-големи предизвикателства пред тях при завръщането в родината, както и какви са най-големите предимства на живота и кариерата в България. От интервютата може да научите и какво е липсвало на хората зад граница (като изключим близките и киселото мляко).

Повече участници са единодушни, че проблемите в България всъщност представляват и големи възможности за хора, които искат да се развиват у дома. Макар не всички да са изцяло положително настроени, никой не съжалява за избора си да остане в страната. Участниците в проекта споделят също за своето любимо място в България, като засега големите предпочитания са към българските планини.

В проекта са включени и видео интервюта, които са правени за изданието на форума през 2011 г.

“Кариера в България. Защо не?” се организира от сдружение “Тук-Там” и фондация “Идентичност за България” и цели да покаже възможностите за професионална реализация за българи с опит и образование в чужбина. Без да слага розови очила или да прави пропаганда, събитието цели да покаже реалната картина в страната.

Форумът тази година се организира с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Спонсори на събитието са Telerik, Demax, HP, Phillip Morris и Virtual Affairs. На миналогодишното издание, което се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев, се включиха повече от 1140 кандидати за работа и общо 51 изложители. Над 77% от участниците си намериха работодател, който харесват, а 94% от фирмите – изложители са намерили подходящи кандидати.

Ето част от споделеното в интервютата:

Атанас Маев: “Бих посъветвал младите хора да намерят своята собствена логика в развитието си, поставяйки се в различни ситуации, да черпят опит от различни култури и организации, но и да не губят връзка с България.”

Ваня Никова: “Връщането ми беше спонтанно решение, защото си намерих хубава работа в рамките на три дни – на форума “Кариера в България – защо не?” Но макар и спонтанно, три години по-късно съвсем не съжалявам за решението си… Моето място е тук.”

Полина Атанасова: “Идвaйте си, тук е приключението! … Мисля, че ако работиш здраво, проклет си и имаш акъл, можеш да живееш прекрасен живот в родината си.”

Ивелина Христова: “Пътувала съм много, видяла съм супер интересни неща, които не е трудно да се направят тук. В България имаш възможност да създаваш… Хората хабят невероятно много енергия в това да са недоволни и критични – ако тази енергия се вложи в нещо конструктивно, ще се случат чудеса.”

Симона Дакова: “Животът ми в България с три думи: Магия. Динамика. Хаос.”

Ако сте се върнали от чужбина и искате да споделите своята история, може да попълните въпросника на адрес http://azizbrah.karieravbulgaria.com/submit.

За контакти с участниците в проекта или организаторите на форума:
[email protected]

.

Мила Натудова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.