Home » Избрано, политика

Отворено писмо на Асен Генов до М. Шулц, Х. Свобода и С. Станишев

2013.08.28 2 коментара
Spread the love

Един от организаторите на протестното движение срещу правителството на Пламен Орешарски, Асен Генов, е изпратил Отворено писмо до председателя на ЕП Мартин Шулц, до председателя на групата на ПЕС в ЕП Ханес Свобода, с копие до Сергей Станишев, в което се апелира Партията на европейските социалисти да заяви отношение към излезли в български медии публикации и към публични политически изказвания в България, в които се твърди, че протестите срещу кабинета “Орешарски” са платени от определени неправителствени организации.

Препубликуваме това писмо от блога на Асен Генов – Аsengenov.wordpress.com, защото смятаме, че въпросът за автентичността или неавтентичността на антиправителствените протести, течащи вече повече от два месеца в България, е важен.

Въпреки че в годините на прехода българското общество и страна се люшкаха в неверни посоки не само заради предишната номенклатура, от времето на тоталитарния режим (значителна част от която се метаморфоризира в горна и разбогатяла се обществена прослойка по времето на прехода), но и заради част от т.нар. експерти на прехода, които работиха с години за публичното налагане на неолиберални мантри – след всички загуби, лутания, манипулации, които България понесе в своето трудно демократично развитие в последните 23 години, може би наистина вече е крайно време всички твърдения, личности, водачи, да разберат, че публичността и откритостта, които са едни от стълбовете на всяко демократично общество, не могат да бъдат никакви такива стълбове, ако се крепят на имитации или на манипулации. Всеки човек, всяка личност – била тя политик или неформален лидер, трябва да бъде готова да застане пред прожектора на публичното внимание и да доказва всеки ден, че е това, което твърди, че е. И ако думите не отговарят на делата – каквито и да са българските медии, каквито и скрити интереси и вмешателства да има, от чиято и да било страна – българските граждани днес е по-трудно да бъдат водени за носа от когото и да било.

———————————————————————–

.

ДО
Г-Н МАРТИН ШУЛТЦ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

ДО
Г-В ХАНЕС СВОБОДА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ГРУПАТА НА ПЕС В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

КОПИЕ ДО
Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ

УВАЖАЕМИ Г-Н ШУЛЦ,
УВАЖАЕМИ Г-Н СВОБОДА,
УВАЖАЕМИ Г-Н СТАНИШЕВ,

protest_closeС настоящото писмо Ви каним да споделите позицията на Партията на европейските социалисти по отношение на дейността на признати международни неправителствени организации, които работят за разпространяване на демократичните ценности в Централна и Източна Европа, както и обвиненията срещу тях за организиране и подпомагане на антиправителствените протести в България.

Предисторията

От 14 юни 2013 г. в България се провеждат всекидневни протести срещу правителството на г-н Пламен Орешарски и подкрепящите го в парламента политически партии на БСП и ДПС. Протестите започнаха след избирането на депутата от ДПС г-н Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” от Народното събрание. Това стана без никаква предварителна информация и публично обсъждане. Г-н Пеевски е собственик на голям брой български медии, които са част от една от големите медийни групи, финансирана от Корпоративна търговска банка и нейния собственик г-н Цветан Василев, който има интереси в много сектори от българската икономика. Тази финансово-икономическа група получи изключително ключово място в изпълнителната държавна власт – Държавната агенция “Национална сигурност”.

Това директно предаване на държавната власт на представители на определен бизнес-кръг породи силна обществена реакция на неодобрение. В столицата на България се проведоха масови протестни шествия, които продължават вече трети месец. До този момент управляващите партии и правителство не са дали отговори на въпросите и исканията на хората, а политиците отказват пряк дебат с протестиращите.

Вместо отговори, започна масирана клеветническа кампания срещу по-разпознаваемите лица от протестите. Целта на тази кампания е не просто очерняне на конкретните личности, а дискредитиране и потушаване на протеста.

По време на тази кампания бяха публикувани редица статии, в които се твърди, че организациите Open Society, Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, German Marshall Fund и други, финансират протестите срещу правителството на г-н Орешарски като “дават пари на техните лидери”.

Фактите

 • На 19 август 2013 г. зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова заяви, че протестите са „нова форма на временна заетост” и „вече едва ли има човек в България, който да не е наясно, че една огромна част от протестите в София се плащат”. В своето изказване г-жа Маналова казва още: „Бих казала, че това е една нова форма на временна заетост. И доста хора успяха да си покрият разходите през летния сезон, някои да отидат на море, благодарение на финансирането по време на протестите. Тази временна заетост, която ако продължи през есента, сваля малко от ангажиментите на социалния министър да търси подпомагане за тези хора, защото едни други хора им плащат за това да ходят на протести”.
 • На 25 август 2013 г. лидерът на крайната националистическа партия „Атака” г-н Волен Сидеров заяви, че протестите срещу кабинета „Орешарски” са “платени агитки и демонстрациите са подбуждани от кръгове на милиардера Джордж Сорос и партия ГЕРБ”. Това стана само няколко дни след като партия “Атака“ даде ключова подкрепа на управляващите за преодоляване на ветото върху актуализацията на бюджета, наложено от президента г-н Росен Плевнелиев.
 • На 21 август 2013 г. Вестник „Дума“, официално издание на Българската социалистическа партия, чийто лидер г-н Станишев е и председател на Партията на европейските социалисти, публикува статия, в която се казва: „на гърба си изпитахме антибългарската отродителна дейност на “Отворено общество” и още – „спокойно може да наричаме “соросоиди” всички “донори”, които имат интерес да налагат “свои ценности” у нас. А тези ценности най-често са свързани с радикалния капитализъм, който е вреден не само за тялото, но и за душата”. В статията се посочват суми, които конкретни лица, участващи и симпатизиращи на протеста, били получавали от Тръста за гражданско общество за Централна и Източна Европа и Отворено общество. След това авторът на статията заключава: „числата са в долари, зеленият гущер по-върви, когато е предназначен за гражданското общество. Което пък процъфтява само когато ги няма левите. Затуй: “Оставка до дупка”. Сега никой не се учудва защо всички, които са в протеста или го оседлават като Реформаторския блок, нямат проблеми с финансирането”.

Тази кампания се извършва от медии, които безрезервно подкрепят правителството, собственост са на избрания и оттеглен председател на ДАНС г-н Делян Пеевски или директно са издания на БСП. Основната цел на тази кампания е да внуши, че протестите в София не са автентични, а са финансирани от едни от големите международни неправителствени организации. Подобно внушение директно или индиректно се съдържа и в цитираните по-горе изказвания на висши политици. Цитираната статия в официалното издание на Българската социалистическа партия отправя конкретни и директни обвинения срещу две от най-големите международни неправителствени организации.

За огромно съжаление, ръководството на Българската социалистическа партия одобрява с мълчанието си тази клеветническа кампания.

Въпросите

В тази връзка очакваме да получим официално становище от лидерите на Партията на европейските социалисти на следните въпроси:

 1. Разполагате ли с данни, че организациите Open Society, Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, German Marshall Fund и други, развиват дейност, която да е насочена по какъвто и да е начин срещу правовия ред, демократичните ценности и основните човешки права в България?
 2. Споделяте ли позицията, публикувана в официалното издание на Българската социалистическа партия, че посочените неправителствени организации финансират антиправителствените протести в България и целят сваляне на правителството на г-н Пламен Орешарски?
 3. Какво е отношението на ПЕС към неправителствените организации, които насърчават развитието на демократични граждански практики и целят по-голяма публичност и прозрачност при взимане на управленски решения от политическите елити?

soros-stanishevКакто вие, така и ние осъзнаваме, че г-н Сергей Станишев е лидер и на БСП, и на ПЕС, и всяка позиция, която той и неговата партия разпространяват, директно се свързва с Партията на европейските социалисти и нейните европейски лидери.

Опитът за дискредитиране на гражданските протести в България с внушения, че те се финансират от големи международни неправителствени организации, е изключително опасен и нанася тежък удар върху имиджа на страната ни.

Намираме за изключително важно лидерът на Партията на европейските социалисти да обяви еднозначно и публично дали застава зад твърденията, че Open Society, Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, German Marshall Fund, и други, участват във финансирането на антиправителствените протести в България.

Настояваме за официална позиция на Партията на европейските социалисти и лидера й Станишев, в която да се разграничат от твърденията, че посочените организации финансират действия, насочени срещу развитието на демокрацията и гражданската активност в България.

Желанието да се спрат гражданските протести в страната не минава през лъжи и манипулации, а през ясни публични отговори, който гражданите настояват и имат право да получат.

.

С уважение,
Асен Генов

2 коментара »

 • Искандер said:

  Доживяхме!
  Харе Кришна, харе Рама, харе, харе…
  Този бит гей, ще накара българите направо да мечтаят за Пеевски.
  Филип Димитров му помага преди години да легитимира кришнарството в България. За Асенчо става въпрос. Явно по линия на “мъжката дружба”.
  Каквото е можал е направил …чрез кришнарството.
  Някой го е “забелязал” и харесал момчето и го развива като продукт. От кришнар… взе да пише писма на Шулц. Не че не е и той на Соросовата хранилка със Станишев, но е необходима сополива история на “борец за социална справедливост”. Нали е “завърщен политолог”. Шулц едва ли ще му прочете драсканиците. Те не се и адресирани реално до него и Станишев. Адресата е дълбоко вярващият средностатистически българин … в месианството. След Бойко ето още един политически продукт от мат’риала.В момента е във фаза какавида. Очаквайте го след няколко години в парламента, млад и ляв …политолог-кришнар.

 • Mariana said:

  Драги Искандер, вашите щедри подигравки не правят вашия коментар сериозен. А това,че Генов е будист, не знам защо толкова пречи на някои хора в България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.