Home » Авторски страници, политика

Огнян Минчев: За пазарниците-фундаменталисти самото понятие за обществен интерес е фикция

2013.08.27 Няма коментари
Spread the love

Коментар на политогола Огнян Минчев във връзка публично огласено мнение на Петър Ганев от Института за пазарна икономика, отнасящо се за Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Както е известно, сегашният председател на българския парламент Михаил Миков тръгна да закрива НЦИОМ. В публикуван във в. “Сега” текст Петър Ганев заявява, че: “Дейността на НЦИОМ по същество е търговска”.

 ———————————————————————

.

м2-160x160Тези хора продължават да се преструват, че живеят в общество със “свободен пазар” – социологическата дейност била “търговска”…

Ако надзърне навън през прозореца, авторът (Петър Ганев – бел.ред.) с лекота ще види, че тази “търговска” дейност в България е частен монопол – както повечето други търговски дейности. Че монополизацията на публичната информация върви точно по линия на прословутата “пазарна логика” – имал човекът бол пари, направил си медийна империя, купил медиите на другите играчи на пазара… Имал си човекът телевизия, изгонил водещите на сутрешния блок, които му осигуряват първо място по гледаемост – ей тъй ги изгонил, по “пазарни причини”.

За пазарния фундаментализъм държавата е абсолютно зло. Така пазарният фундаментализъм осигурява идеологическия смокинов лист за разгрома на държавата като институт за оказване на публични услуги и приватизирането й като прислужница на олигархичната монополна структура зад сцената. Нищо чудно – за пазарниците-фундаменталисти самото понятие за публичен – обществен интерес е фикция. За тях общественият интерес е автоматична сума – механичен сбор на частните интереси.

Докато не приемем, че публичният интерес на обществото е самостоятелна величина със своя собствена стойност, държавата, демокрацията и общественият живот ще бъдат просто фасада на олигархичната диктатура в България.

 

Огнян Минчев

———————————————————————————

* Огнян Минчев е доктор на социологическите науки. Завършил е Социология в СУ “Св. Климент Охридски” и е специализирал Политически науки и международни отношения във Вашингтон, Лос Анжелис, Москва и Португалия. Преподава Теория на международните отношения в катедра “Политология” в Софийския университет.

Доц. Минчев е директор на Института за регионални и международни изследвания и председател на управителния съвет на българския клон на организацията “Прозрачност без граници”.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.