Home » Авторски страници, политика

Огнян Минчев: Голфърчетата отдавна искаха да се разправят с НЦИОМ

2013.08.04 Няма коментари
Spread the love

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че Националния център за изучаване на общественото мнение ще бъде закрит. Според Миков НЦИОМ няма място в парламента, защото имало достатъчно социологически агенции и вече нямало нужда от него. Следващите редове са коментар на политолога Огнян Минчев във връзка със закриването на НЦИОМ*. 

.

Закриването на НЦИОМ е не просто акт на репресия от една власт, която добре знае, че е узурпаторска и затова нелегитимна. Разправата с тази национална институция, която винаги е била коректив на брутално подкупния и безсрамен социологически синдикат на голфърчетата, е осъществена под техния пряк натиск. Голфърчетата и техните слуги отдавна искаха да се разправят с НЦИОМ.

Парламентарният демоскопски център винаги е работил в трудни условия, под натиск. Тези, които са на власт, често са смятали, че имат „право“ да изискват от НЦИОМ да ги хвали. Тези, които са в опозиция, често са използвали НЦИОМ като пропаганден аргумент в битките си с властта.

Познавам добре работата на колегите в НЦИОМ и зная добре колко трудно е да запазиш професионална почтеност и мяра в невъзможния баланс между опартизанените партийни котерии – във и извън парламента. Но най-гадните атаки срещу НЦИОМ винаги са идвали от синдиката на голфърчетата, които не могат да понасят парламентарните демоскопи, както и няколкото работещи почтено частни социологически агенции. Докато те съществуват, голфърчетата няма да могат убедитално да лъжат.

Няма НЦИОМ – няма проблем. Няма кой да покаже, че Дудукът не е трети по популярност политик, че протестират и симпатизират на протеста много повече от 3 на сто от гражданите, че ГЕРБ води на БСП с 3 на сто, а не обратното. Затова не очаквайте активна защита срещу репресията върху НЦИОМ от страна на професионалната демоскопска общност. НЦИОМ трябва да продължи да работи извън парламента – въпреки, че мястото му е в Народното събрание. Трябва да подкрепим колегите от НЦИОМ, защото имаме нужда от тяхната работа – всички ние, гражданите на България…

Жал ми е за Михаил Миков – какво кратко и уродливо председателство… Слугуването е срамен занаят.

.

Огнян Минчев

––––––––––––––––––––––––––––

* Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) е създаден с решение на Народното събрание на Р. България от 15 декември 1989 г. Той разполага (разполагаше поне досега) със собствена, добре обучена мрежа от интервюери и ръководители на регионални екипи във всички областни центрове в страната. Тази мрежа е с богат опит в провеждането на национални и регионални представителни социологически проучвания, включително с проучвания от типа Exit Poll и Паралелно преброяване на бюлетините от избирателните секции.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.