Home » Избрано, политика

Българските депутати ще почиват 32 дни след водевил за процедурата

2013.08.01 Няма коментари
Spread the love

ГЕРБ неуспешно се опита да прокара преди ваканцията собствения си проект за поправки в изборното законодателство

.

Докато депутатите се пазаряха за почивката си в пленарната зала, навън протестиращите си устроиха плаж. Снимка: Борислав Николов

Тежка популистка битка се разигра вчера по повод срока на лятната ваканция на депутатите, накрая народните представители си гласуваха 32 дни почивка – от 5 до 31 август. На практика обаче те ще имат няколко дни допълнително, тъй като 31 август е събота, а НС работи от сряда, т.е. от 4 септември. Под предлог, че парламентът трябва да се съобрази с искането на протестиращите да се ремонтира максимално бързо изборното законодателство, ГЕРБ се опита да прокара собствените си предложения в Изборния кодекс, като скъси отдиха на депутатите с един ден.

Атаката поде Цецка Цачева. Тя рязко разкритикува предложеното от мнозинството за отпуската на депутатите и напомни, че в правилника на НС е записано, че парламентът почива от 1 август до края на същия месец. Това означава, че той трябваше да работи до днес. Вместо това БСП и ДПС решиха да отложат ваканцията за началото на другата седмица. Цачева посочи, че в тези дни не могат да се провеждат редовни заседания, така че проекторешението на управляващите фактически налагало извънредни заседания. “Самото наличие на този проект за решение за ваканция показва, че има нещо необичайно в начина, по който работи НС”, обобщи Цачева. И призова мнозинството да признае, че на парламента му се налага да работи в “хипотеза на извънредни обстоятелства”. Затова предложи ваканцията да започне от деня на гласуване на предложените от ГЕРБ поправки в Изборния кодекс. Както и да се проведе извънредно заседание на 5 август с една точка – първо четене на въпросния законопроект.

Предложението възмути зам.-шефа на НС Мая Манолова (БСП), която обвини Цачева, че некоректно тълкува правилника и няма никакво правно основание за извънредни заседания. “Не драпайте за този законопроект за ИК, защото той е написан толкова нескопосано и правно неграмотно, че би блокирал провеждането на избори в България. Имам огромното подозрение, че нито вие, нито някой от другите, подписали се под него, го е чел”, нападна тя Цачева. Другият зам.-председател Христо Бисеров (ДПС) обвини ГЕРБ в демагогия, тъй като, ако искали действително да се работи, вместо да се излиза във ваканция, са щели да си внесат съответното предложение. “Вие пак искате да избягате от работа и да ходите по Сейшелите и Малдивите да си проверявате офшорните сметки”, нападна той бившите управляващи.

—-СМЕШКИ

Не липсваха и комични опити да се оправдае необходимостта от ваканция. “Аз идвам от местната власт. Работил съм 7 месеца по 15 часа на ден и имам нужда от почивка”, изригна депутатът от ДПС Ахмед Башев. Съпартиецът му Хасан Хафъзов пък заяви, че колегите му имат право да си почиват, въпреки че той самият не “ваканцува”. “Нито аз съм ходил на море, нито моето семейство, нито моята дъщеря поради религиозни причини, защото има изключително нелицеприятни гледки на морето”, обясни той. След последвалия смях в залата скочи да го защити лидерът му Лютви Местан. “Бедни ми приятелю, не бяхте разбран днес. Вие сте теолог, имате склонност към езотериката. Имам колегиален съвет към вас – понякога, дори когато си служите със скритите внушения и прибягвате до средствата на иронията, да съобразите това ниво на комуникация с нивото на рецепиента. Станахме свидетели на кризата на рецепцията, която се прояви като профанизирано отношение към толкова стойностното изказване”, употреби Местан високия си наратив.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.