Home » българи зад граница, Избрано

Български хирург в САЩ финансира паметници на Георги Марков в Лондон и в София

2013.08.31 Няма коментари
Spread the love

Николай Москов, в. “24 часа”

.

Георги Марков

Георги Марков пише, легнал на паветата. Снимка: в. “24 часа”

Паметник на убития в Лондон писател Георги Марков на лобното му място иска да вдигне известният наш хирург в САЩ д-р Георги Лазаров, съобщи Тома Спространов, който редовно общува с него.

Д-р Лазаров, който се прочу с присадена от него отрязана ръка, е задействал процедурата и ще финансира скулптурата на убития с чадър дисидент през 1978 г. Сега съпругата му Анабел Маркова е поискала общинските власти да разрешат вдигането на паметник на моста “Ватерло”, където писателят бе пронизан в крака с отровна сачма.

През октомври д-р Лазаров ще пристигне в България, тъй като е основен меценат на конкурса в София за симфонично произведение в неравноделния такт 7/8. Пак тогава ще се проведе и надпреварата за нова българска народна песен, където д-р Лазаров също е основен спонсор. Състезанието ще е в Чепеларе, а лауреатите после ще пеят и в студио 1 на БНР.

Д-р Георги Лазаров ще доведе със себе си и два хора от американци, запалени по нашата народна музика, които той спонсорира в САЩ.

Д-р Георги Лазаров

Д-р Георги Лазаров

По пътя към България хирургът ще спре в Лондон, за да разбере докъде е стигнала разрешителната процедура за мястото на паметника. Той иска в скулптурната композиция да присъства и чадър, за да напомня как е бил убит писателят.

Освен в Лондон, д-р Лазаров е решил да вдигне паметник на Георги Марков и в София. Желанието му да увековечава видни българи не е от вчера. Емигрантът в САЩ е финансирал вдигането на около 5 паметника у нас, като първият е в Пловдив на неговите учители.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.