Home » Авторски страници, политика

Протестиращ: Викайте си за дясно, синьо и за комунизъм, те ония продължават да ни оправят

2013.07.23 Няма коментари
Spread the love

Материалът по-долу съдържа коментари във Фейсбук на граждани, участващи в протестите срещу олигархията и правителството на Орешарски.

.

Колаж: Фейсбук

Колаж: Фейсбук

Белчо Дончев:

Протестът в София, който вече днес навлиза в четиридесетия си пореден ден, е уникален не само за България, уникален е и за Европа! В една древна и носеща дълбока история държава, наричаща се все още България, най-интелигентната, умна, креативна, млада, но не само млада част от гражданите, искат да живеят нормално! Искат да разграничат държавата си от мафията, от престъпното статукво, от историческото, социално и интелектуално безсмислие, в което бившите комунисти и настоящи социалисти, атакисти, гербери, депесари, я вкараха като в капан! Капанът щракна на 12-ти май тази година с помощта на едни уникално манипулирани избори! Наглостта на ченгесарската комуноидна пасмина, овладяла парламент, съчленила удобно за мафията правителство, преля чашата на търпението с назначаването на националното недоразумение Делян Пеевски за шеф на ДАНС! Последваха други подобни назначения! Последваха Здравната каса, Управителят на София област, и много, много други. Последва ревизия на Бюджета. От него ще последва едномилиарден държавен заем. Последва параф под “Южен поток” и 1.5 милиарден заем, май че беше в евро, от Русия…

Комунетата много добре знаят, че това им е за последно! И те разпродават като за последно! Ето затова мен “загрижените демократи” не ме интересуват! Може би наистина с демократични средства срещу комуноиди е безсмислено… но при други условия в Индия Ганди успя! В САЩ Мартин Лутър Кинг успя! Нека продължим! Българите по целия свят ни подкрепят! Все повече подкрепа ще получаваме и от европейските си приятели! Единствените ни врагове в момента са “загрижените демократи”, вайкащи се за липсата на кръв и насилие!
Може би точно там е силата ни!

.

Михаела Петрова:

Вчера една приятелка се завърна в България след 10 дни на дистанция от протеста, като преди това не пропускаше и ден. И знаете ли какво ми каза: “Отвън изглежда ‘извратено’, не се разбира за какво става дума, защото въобще не може да се проникне в начина на мислене на нашите политици.”

С цялата си симпатия и уважение, допускам, че комисар Рединг също не може да схване лепкавата същност на пипалата на октопода, който е впит в съзнанието и същността както на самите политици, така и на голяма част от хората, които не могат да ни разберат “хепънингите”. То е като раково образувание – може да се види отвътре, но като погледнеш човека отвън, не може да кажеш, че има такъв проблем, независимо от симптомите, че очевидно нещо неумолимо руши организма му отвътре.

Така че ако искаме в момента да се изживеем като лекар, който познава същността на тумора и миазмите, трябва да назначаваме лечение и да изискваме то да се спазва. Тоест, практично, за всяко нещо, което се внася в парламента, да настояваме за пълна прозрачност – финансова, логистична, и да предлагаме конкретни решения, които да изискваме да бъдат спазени. Само с противопоставяне няма да стане. Нещо в този дух ми се струва, че трябва да се организира.

.

Лина Малеева:

Мога за разкажа какво ми казаха хората от провинцията тези дни : “Само да не върнете ГЕРБ !” или “Как ще сваляте правителството, като не са направили още избирателната реформа …”. Между тези две и много други уловки хората не разбират чудесата, които правителството “твори” всеки ден… Колкото до протеста,той продължава да бъде НЕУМОЛИМО КРАСИВ!

.

Диана Късметска:

Хората не разбират протеста, защото до голяма степен исканията са размити. Под оставка, логиката води до ГЕРБ, а с малки изключения никой не иска ГЕРБ обратно. Затова нека да искаме конкретни неща по ден и час, тогава няма да имат оправдания, ще им си налага да изпълняват. Дали са тези или други, важното е да знаят, че времето на грабежи и своеволия от страна на “силните” на деня е безвъзвратно свършило. Танцът вече е друг!

Поканили Майка Тереза на протест против войната и тя отказала с думите: “С удоволствие ще дойда на митинг в подкрепа на мира!”. Време е да накараме тези или следващите да работят за нас и да сме безкомпромисни към грешките, за да знаят следващите, че влизайки в парламента, ще трябва да работят за страната и гражданите, а не за себе си. Другото е просто смяна на местата.

.

Стефка Никова:

От кога пея тази песен?! Туморът трябва да се изрязва/облъчва, бързо и решително. Пропусне ли се моментът, всичко след това е безсмислено. Няма особено значение кой е на власт. По-важно е да има ясни правила, спазване на законите, завишен граждански и финансов контрол и ПЕРСОНАЛНА отговорност! Така дори и за момент тези хорица в Министерствата и в Парламента няма да забравят, че ние сме работодателите, а те са служители! Или работят, за да си заслужат заплатата, или ги чака уволнение или съд!

.

Милена Маринчева:

Имам два въпроса към всички, които пишат в тази страница:

1. Смятате ли, че хепънингите са начин да ни чуят онези в парламента?
Винаги съм смятала, че едно управление, за да чуе народа си, е достатъчно да го види на улицата… Без агресия. Изводът, който си правя е, че управниците ни сами си създават проблемите и ни карат да мислим за друг тип протест… Те предизвикват друг тип поведение! Умишлено или не…

Другият ми въпрос е:

2. Кои са лицата на този протест?
Въпросът ми е произведен от опита на някои “лидери” да се представят от името на всички нас.

…С разходките и хепънингите им правим шоу. Писах вече за това. Много ми е интересно колко от вас искат тотална промяна на системата. Вярвам, че са поне 80%. Нито едно управление от 23 години насам не е работило за хората… Влизането на ГЕРБ по повод бюджета легитимира “Ореха”. Дори да има избори сега, те ще си въобразят, че се връщат на бял кон и обществото ще ги подкрепи, но малко са се поизлъгали. Първо защото не са прозрачни като политика, второ защото и те нарушиха демократични принципи, и трето – накрадоха се и ще продължат да го правят. Така че народът не е тъп и след изборите ГЕРБ няма да изкара и месец. Това е моето мнение. ЛУСТРАЦИЯ и ново демократично управление – това искам аз, а дали ВИЕ искате същото??

.

Александър Йорданов:

Само не обръщайте системата така, че да се върне комунизма. Обръщайте я, но нека си остане демокрация. А борбата срещу мафията, корупцията и стремежа на олигархията да контролира живота ни, няма да приключи в рамките нито на моя, нито на вашия живот. Което не означава, че не трябва да воюваме с тях още днес. Проблемът на България е в това, че при приватизацията собственици, и то на огромни активи и финанси, станаха само и единствено лица от комунистически и ДС произход. Затова и няма как да се пребори нито мафията, нито олигархията, ако трайно не се отстрани от политическата сцена партията, която роди и подкрепя с десетилетия този кръг от лица – БСП. И вместо да разхвърляме силите в различни посоки и във всяка партия да подозираме мафия и олигархия, нека веднъж да ударим в една точка. И съм сигурен, че след това нещата ще станат поне малко по-добри от днешните.

 

Живко Кисьов:

…Много нещо спряхте да усещате и се въвличате в схеми с партии сега, редовно излизащите на протеста ежедневно – много се вълнувате тоя как щял да действа като опозиция и другия като не опозиция. Забравихте, че тия всичките са партиите на статуквото и да изчезнат всичките е най-добре! Тия всичките са с един произход – произлизат от Партията Майка… Ние трябва да си гоним нашите искания – иначе се въвличаме в техните политически игри и губим основата и истинността си на протестиращи и се превръщаме в притурка към игричките на партиите на статуквото.

Олигархията ни върти на шиш, а ние зяпаме телевизора и попиваме ден след ден от фалша и лъжата. И така, докато си се дърлим и се караме кой ляв, кой десен, разпродадоха цялата държава под носа ни! То не бяха предприятия, Нефтохим-Лукойл, ЕРП-та и БТК, та последно и концесии за златото. А концесията на “Софийска вода”- за това вместо 20 стотинки сега водата върви към 3 лева. Златото раздадоха – злато вадим, гладни ходим! Викайте си за дясно и синьо, и за комунизъм – те ония продължават да ви оправят!

.

Николай Христов:

Искам да се обърна към всички приятели, неприятели, гербери, бесепари, бедни, богати, яхнати, обезверени, страхуващи се, неинтересуващи се…

Нима не искаме всички едно и също нещо – да живеем в една държава, с по-справедливи закони, които да се спазват от всеки (без значение политик или богаташ)? В една държава, в която да имаме сигурност и свобода?

Всички имаме своите политически възгледи, различни способности и обществено положение, но всички искаме едно и също нещо – справедливост, сигурност, свобода – така, както сами разбираме тези понятия и в различна приоритетност.

Това, за което днес протестираме, не е просто оставка на Орешарски – това е една хилядна от това, което искаме, което всеки български гражданин иска. Тази оставка не е самоцел, не е просто искане за смяна на правителството, а за “смяна на модела” – нали искаме “смяна на модела”, или се бъркам?

Към герберите: магистрали – да, борба с престъпността – да, НО когато се назначават “калинки”, когато се наблюдават тенденции за ликвидиране на принципа на разделение на властите (който е гаранция и за свободата и за сигурността и за справедливостта), тогава имате право да размахате пръст… и не бива да си затваряте очите …

Към бесепарите: социални пакети – да (в крайна сметка, колкото и да не съм съгласен, това е политика, която изповядвате), НО когато се назначава Пеевски, когато се приемат разпоредби в полза на един конкретен човек, тогава имате право да размахате пръст… и не бива да си затваряте очите…

Към “яхнатите”: никой не може да ви яхва и да подменя волята ви – тя е такава, каквато е … който си позволи да я подмени, тогава имате право да размахате пръст… и не бива да си затваряте очите…

Към “обезверените” (че нещо може да се промени): едно нещо може и да не се промени, колкото и да се опитваш да го промениш, но със сигурност няма да се промени, ако не се опиташ… Опитал си, но няма ефект? Значи не си положил достатъчно усилия…

Към “страхуващите се”: страхувате се, за да не ви бъде отнето и малкото, което имате (имот, положение, здраве, живот)… страхувате се за физическото си оцеляване (на ръба на нищетата, или не толкова на ръба)… Страхът е хубаво нещо, няма живо същество на тази планета, което да не изпитва страх, НО когато утре погледнете децата си, на които щедро сте завещали имот и положение, но и страх, те ще ви обвинят, защото ще приемат имота и положението за даденост…

Към “непукистите”: днес “не ви пука” за много неща, не защото сте “непукисти”, а защото все още никой не е прекрачил вашата граница, НО и това ще стане…

И накрая към тези, които казват, че с “хепънинг нищо не се постига” и към тези, които казват “не на насилието”, както и към тези, които казват “този е провокатор – не го слушайте”: Аз казвам – слушайте всеки и всички и преценявайте и действайте според собствените си способности и разбирания. Не се опитвайте да контролирате другия, обяснете му вашите идеи, НО чуйте и неговите (дори накрая никой да не е мръднал и на йота от възгледите си)! Целта е една! Не, не е сваляне на Орешарски (това е една хилядна от целта). Утре може пак да е Орешарски, може пък и Бойко да е – това няма никакво значение! Но ако е Орешарски и назначава Пеевски – ще му покажем, че така не може, ако е Бойко и “громи” държавността – ще му покажем, че така не може … Който и да е, ще му покажем, че искаме справедливост, сигурност, свобода – нищо повече, НО и нищо по-малко…

23 юли 2013 г.

Снимка:  Dariknews.bg

Снимка: Dariknews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.