Home » Е-Списание, политика

Предвижда се Национален ден за граждански парламентарен контрол

2013.07.10 Няма коментари
Spread the love

Протестиращите в България са предприели нова инициатива – в деня на петъчния контрол на 12 юли т.г. те планират Национален ден за граждански парламентарен контрол. Инициативата е обоснована по следния начин:

.

Втори месец поред правителството работи на практика безконтролно. В парламента отсъства каквато и да било опозиция, поради което е невъзможен истински парламентарен контрол, а той е същината на парламентарното управление, така както е записано в Конституцията (чл. 1). Управляващите и народните избраници не само остават глухи за исканията на напълно законно протестиращите десетки хиляди български граждани и данъкоплатци, но и се опитват да ги делегитимират.

Време е за реален граждански контрол върху управлението. Те обещаваха прозрачност, но вместо това в пълен мрак извършват назначения, които обслужват олигархията. Взимат решения, които не обосновават, като например за актуализация на бюджета, в чиято аргументация изцяло отсъстват подробности и ясно разписани суми. Използват държавната машина за разчистване на сметки с политически опоненти.

Време е да си отидат, като преди това предоставят на гражданите всички документи и данни за състоянието на хазната; за договаряните от началото на годината от името на България позиции на ниво ЕС; списък на всички задлъжнели държавни фирми с точните суми на дълговете им. Оставка!

Национален ден за граждански парламентарен контрол #ДАНСwithme

Снимка:  Илия Марков

Снимка: Илия Марков

 

 

 

 

 

 

 

На фейсбук стената на Националния ден за граждански парламентарен контрол е публикуван и следният коментар:

В петък се навършват 4 седмици, откак НС избра Пеевски за шеф на ДАНС и 22 години, откак е приета Конституцията. Време е да изпълним гражданските си задължения и да осъществим парламентарен граждански контрол. Уволнени сте!

Програмата:

– всеки ден от 18:30, Министерски Съвет, ‪#‎ДАНСwithme‬

– сряда и четвъртък от 8:00 – “на кафе” пред парламента

– петък, 8:00, площад “Народно Събрание” – Национален Ден за Парламентарен Граждански Контрол

Време е да засилим присъствието си в работните за парламента дни/часове. Знам, че всеки от нас има работа и прави невъзможното, за да участва в протестите, но очевидно дебелокожието на временно управляващите не познава граници. Нужно е да напомним за присъствието си и да се срещнем очи в очи с любимите ни народни представители – все пак ние им плащаме заплатите и поне това ни дължат. 🙂 Ако в работен за парламента ден се съберем толкова хора, колкото и вечерта, нещата ще приключат много бързо. Просто трябва още малко усилие. Постигнем ли целите си, това ще постави наистина едно ново начало за държавата и обществото ни.

Виктор Стоянов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.