Home » Избрано, политика

Огнян Минчев: Това правителство е най-големият скандал през последния четвърт век

2013.07.16 Няма коментари
Spread the love

На управляващите не им остава много време на власт, те няма на какво да се задържат, няма нито една легитимна основа на тяхната власт. Това заяви в предаването “Нещо повече” по БНР вчера политологът Огнян Минчев.

.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Подаването на оставка от правителството ще генерира определен процес на издигане на нови политически алтернативи. Ще бъде жалко, ако българското общество след този цял месец на протести, след цялото разочарование от случващото се в България, не е в състояние да произведе нови политически възможности, които да бъдат подкрепени на следващите избори.

Според него е възможно определени популистки мерки да генерират временни, но не особено големи печалби от гледна точка на популярност, но това няма как да бъде устойчив резултат. Минчев е категоричен, че това правителство е най-големият скандал през последния четвърт век в България.

Минчев изказа мнение и относно предстоящия европейски доклад за България: Ако видим какво се случва в България през последните 6 месеца – имаме една изключително деформирана предизборна кампания, продължила повече от 2-3 месеца, с предсрочни избори, с осуетяване на деня за размисъл, с изключително негативна кампания, имаме практически фалстарт на управлението на правителството на Орешарски, най-известният елемент на този фалстарт е изборът на Делян Пеевски, но той няма как да засенчи и другите аспекти на фалстарта на кабинета, практически с идването си на власт те зачеркнаха цялата подготвителна работа за получаването от страна на България на европейските фондове за следващия бюджетен период, те зачеркнаха приоритетите, съобщиха в Брюксел, че трябва да се започне отначало, това изпрати България на края на опашката, не е ясно колко пари ще загубим, започнаха назначенията на скандалните кадри на тройната коалиция и т.н. ЕК е известна с административния подход към формулиране на проблемите. Не можем да очакваме някакви гневни категорични оценки. Но в този случай ми се струва, че цялото това рухване на позицията на България в ЕС, в следствие на безобразията на компанията Станишев – Доган, не могат да не се отразят върху формулировките дори на сдържания административен език в този доклад. Струва ми се, че докладът на ЕК ще се раздели с някои особено дипломатични формулировки и ще трябва да формулира нещата такива, каквито са. Този път сигурно ще бъде обърнато внимание и на практическата ерозия на българската институционална система от гледна точка на политическите, копенхагенските критерии за членство в ЕС. Да направиш поредица от авторитарни актове и практики, говорещи за пряко управление на държавата от страна на организираната престъпност зад кулисите, означава ерозия на демократичната политическа система в страната.

——————————

Цялото интервю на Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл тук.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.