Home » Избрано

Св. пророк Илия (Илинден)

2013.07.20 Един коментар
Spread the love

Днес е денят на св. Пророк Илия, един от най-видните старозаветни пророци и най-почитаните светци.

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича “Пророк и Предсказател на великите Божии дела”, “Ангел в плът” и “Предтеча на Второто Христово Пришествие”.

От всички старозаветни Божии угодници единствено на св. пророк Илия са посветени безброй православни храмове.

Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята. Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Житието на св. пророк Илия е непрестанна поредица от неизброими Божии чудеса. Но той е единствен и тайнствен избраник Божи с това, че неговият живот не завършва като у другите човеци – дори и най-славните сред пророците – със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница.

Единствен Бог знае каква тайнствена мисия е предопределил за безсмъртника Илия. Тя ще се прояви в края на времената, както Сам Господ е предсказал: “Илия първом ще дойде и ще уреди всичко.” (Мат. 17:11) За нас остава надеждата, че огненото възнесение на пророка е предобраз на предназначението на всеки човек.

Въздържан в храна, скромен в облекло и строг към себе си и другите, св. пророк Илия вдъхновено проповядвал волята Божия и нуждата от истинско служение и поклонение Богу като първо и необходимо условие за създаване на щастлив живот и трайно благоденствие на земята. Заради удивителната си святост и чистота в живота свети пророк Илия се възпява и прославя от светата Църква като “небесен човек” и “земен ангел”. Неговата ревност и преданост към вярата в единия истинен Бог била толкова силна, че когато видял отстъплението от нея, идолопоклонничеството и безчестието в царския дом, той не се поколебал да изобличи с огнени слова недостойния израилски цар Ахава и жена му Изабела. Неговото пророческо слово било като пламтяща свещ, осветяваща мрака в човешките души.

Животът и служението на пророк Илия в Северното Израилско царство са описани в ІІІ и ІV Книга на Царете в Стария Завет (ІІІ Царе 17-19; 21 гл.; IV Царе 1-2 гл.). В Библията няма написана от него книга.

Източник: OFFNews

One Comment »

  • Искандер said:

    Днес един праведник имаше рожден ден. Дядо Добри Добрев. Олицитворение на Добродетелта, Прошката и Любовта. Стана на патриаршеските 99 години. Нека Богът на Добродетелта, Прошката и Любовта да му дава сили и да ни мие срамът от челата и да ни показва на нас, слепците, че има Път в този както никога безпътен свят.
    Илия е равин който води башибузука срещу светилището на БАЛ-БЕЛ-Слънцето. Оправданията са „богоугодни“ за Онзи бог а причината прозаична – светилището на Небесният Бог в днешна Йордания носи повече приходи от Йерусалимското. Въпреки че Йерусалим е завзет от юдеите от стопаните му евусеи. Бизнесът не върви и естествено врагът е светилището на Вярата в Небесният Бог изразен чрез Телеца и прочутият знак IYI. Това разрушават шпиц командите на Илия. В наши дни археолозите са намерили бичите рога в долът под бившето светилище.
    За да няма повече конкуренция, Илия утвърждава Шериата – заповядна избиването на свещенниците на Бог Бал-Бел. Въпреки това, Вярата на Бел-Кибела остава в Сирия и Балканите. Записана в КИБЕЛИОН. Кибела-Кабала?!!! Днес химна на Родопа още възхвалява Богинята Майка БЕЛА-КИБЕЛА. В Ямболско стоят руините на първохристиянският епископски комплекс Кабиле – сринат от шпиц командите на имп. Теодосий след 382г. Княз Крум, като Цар-Жрец на Бог Бал-Бял-Слънцето-Аполон извършва жертвоприношение пред стените на Цариград. „Звездата на Давид“ е всъщност закът на БЕЛ-БЕЛА. Триъгълникът с връх нагоре е знакът на Небесният Бог Отец. Само при българските икони Бог Отец е запазил този знак като стои подобно на ореол зад главата му. Триъгълникът с връх надолу е знакът на Богинята Майка – Женското начало. Събрани заедно двата знака – шестолъчката означаваща същото както Мартеницата – Съвършенството на Света, съставен от мъжкото и женско начало. Във времената на Илия женската същност на света е забравена от юдеите и богът им е с мъжка същност… и комплекси за малоценност…избивани в сребролюбие.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.