Home » Избрано, политика

Франция и Германия: Гражданското общество в България трябва да бъде чуто

2013.07.08 2 коментара
Spread the love

Посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер излязоха със съвместна позиция по събитията в България, която е публикувана във в. “24 часа”. Ето нейният текст:

Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите.

Отказ от олигархичния модел

Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера.

Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности – компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск – е очевиден факт в демократичните страни.

Това предполага прозрачни и обмислени процедури. В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност.

Демокрацията не може без плурализъм на медиите. Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции.

Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор.
Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на “държава в държавата”.

Да бъде чуто гражданското общество

Настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България. Обратно, тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето. Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България.

Изправени пред настоящите предизвикателства, именно основните институции и политически сили са тези, които трябва заедно да намерят всички пътища за постигане на напредък, като отчитат исканията на обществото.

Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение.
Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него. За сметка на това проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава-членка на Европейския съюз; и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона.

***

Доброто управление на страната е в интерес на всички българи. Но също така е в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци); защото нашите икономики са взаимно обвързани; и просто защото нашите съдби занапред са свързани.

Източник:  в. “Сега”

2 коментара »

  • Chaprazov JR said:

    Моля всички близки приятели и лумпени на България и Европа. Кажете на възможно най-много хора за тази петиция. Колкото повече са подписите, толкова повече внимание ще получи петицията от медиите и отговорните лица. Ние трябва да сме единни и силни в този труден момент… С уважение: Chaprazov JR ::))))) http://www.peticiq.com ::)))) za-svalyane-na-imuniteta-na-volen-siderov

  • Chaprazov JR said:

    Ееееее, то бива наглост и не се издържа, преди малко се прибрах за пръв път преди 23:55 ч. защото умората си каза тежката дума… Днес беше още по-силен протеста, близо 30 минути останахме повече пред Министерски съвет, повече хора излязоха на протеста против новото решение на г-н Орешарски:” Той уточни още, че не е политическо лице и трудно влиза в политически разходи. Не възнамерявал да води политически разговори, а икономически.
    Орешарски обеща да се опита следващата седмица да внесе новата кандидатура за председател на ДАНС…” Днес бяхме сплотени и единни::))))) След поредната обиколка, аз съм винаги на Орлов мост, най-вдясно при двата Орела – там съм, Михаил Чапразов. Сигурно някой ще каже, че си губя времето, но аз не плащам за данък обществено мнение, защото :” много добре си спомням кризата, дългите опашки за хляб, липсата на най-необходимото в магазините. Нямаше детски храни в аптеките за децата. Отделно бях войник през януари 1997, когато ни изкараха пред Народното събрание. После и тази мръсна привитизация-голямото разграбване… Петролът, който се изнасяше за Сърбия, еми да, като ученик 8, 9 и 10 клас няма нищо срамно, че синът на Чапразов, работеше като сервитьор в Бизнес клуба, всяка вечер в приземният етаж на Сръбското посолство. Оооооо познавам на червените и сините, мръсните им якички – сделки и оферти… По-късно бях свидетел на голямото разграбване на земята на Царя в Слънчев бряг. Всички знаем много добре, че той не дойде за народа и тези прословути 9 месеца -ха ха ха майтап бе Уили, както казваше Алф… През 1997 година социалистическото правителство падна след улични барикади и хиперинфлация. Бившият цар – Симеон Сакскобурготски – победи на парламентарните избори през 2001, но сякаш никога не се настани на премиерския стол подобаващо… Нито едно от обещанията на политиците през последните 23 години не беше изпълнено, не беше… Знам само едно, че трябва да се протестира, трябва. За голямо съжаление целият народ ще плаща за всеки ден и то многоооо скъпо, но това е последен шанс за народа, последен… Тепърва ще има протести, ние сме най-силни и сплотени в момента, ще протестираме. С уважение към всички добри протестиращи от народа и много добри мой приятели от моята скромна особа:::::::)))))))))))))))) 22 ден на протест, 05.07.2013

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.