Home » Избрано, политика

20-ти ден на протест: готви се целодневна блокада на парламента

2013.07.03 Няма коментари
Spread the love

На 20-ия ден от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, започнали по повод избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и на 6-ия ден от “сутрешното кафе” пред парламента, се готви целодневна блокада на Народното събрание. Тя започна днес в осем сутринта и се предвижда да продължи до полунощ.

 

Репортаж от 20-тия ден на протестите на  в. “Дневник”:

Шести ден “на кафе” пред парламента със заканата за целодневна блокада

.

Снимка: Лора Филева

Снимка: Лора Филева

 

 

 

 

 

 

 

 

Досега недоволни граждани се събираха сутрин рано пред сградата на парламента “на кафе”. След първата подобна акция от МВР обособиха разширена зона за сигурност. Тя не позволя Народното събрание да бъде обградено от жива верига, каквито бяха първоначалните намерения. Екип на “Дневник” отново следи случващото се на мястото на събитието.

13.43 ч. На “Оборище” има към 50-ина души, които блокират движението. Някои от тях танцуват под звуците на тъпан, а други са седнали на асфалта и четат книги, което е част от акцията “Четене-молитва за дъжд” – нова форма на протеста, която беше предвидена за 12 часа.

“Днес деня го пишем дъждовен – чакаме да завали дъжд от оставки. И вместо да го чакаме пасивно, ще идем да му помогнем пред Народното събрание,” казват инициаторите в страницата на акцията във “Фейсбук”.

Полицаите пазят към “Александър Невски”, като протестиращите пропускат преминаването на линийки и тролеи.

13.17 ч.
Хората пред Народното събрание вече са по-малко, но не се разотиват, а някои идват, за да прекарат обедната си почивка на протеста. Някои от тях носят чадъри, за да се пазят от слънцето. Улица “Оборище” все още е блокирана.

13.09 ч. Възрастен мъж с мегафон се обърна към постоянния палатков лагер, където се събират подписи за нов Изборен кодекс и заяви, че там са хора на Мая Манолова. “Ние сме за реална демокрация, не искаме терористите в парламента, искаме да ги изкараме оттам и няма да се подписваме в подписката”, каза той.

12.30 ч. Протестиращи са се събрали от едната страна на парламента и очакват депутатите да започнат да излизат от сградата. Възрастен мъж блъска по загражденията, като заобикалящите го твърдят, че ставя въпрос за провокация, защото точно пред него има камера. И още плакати: “Уморих се от вас, няма да се уморя да протестирам” и “Оглушарски, това не е серенада! Оставка”.

12.07 ч. Момче замери сградата на парламента с цяла кора яйца под аплодисментите на останалите протестиращи. Паветата вече са нашарени с хвърлени преди това и домати.

12.00 ч. Пред сградата на Народното събрание все още има събрани хора. Някои от тях продължават да викат оставка и да пеят познатата вече “Когато падне БСП”. Други са насядали на сянка и четат или си говорят. Загражденията около парламента са овързани с тоалетна хартия, а цели рула са хвърлени зад тях. Плакатите са отново преобладаващо с искания за оставка: “Оставка незабавно, непоносими сте”, “Стига кражби, оставка днес”. И днес тъпан задава ритъм на протеста.

11.27 ч. Хората продължават да скандират “Оставка” пред парламента. Има идеи за следващата целодневна блокада протестиращите да носят къмпинг столове и чадъри. Сега част от тях са седнали на тревата около градинката между Народното събрание и Софийския университет. Някои четат, има хора с лаптопи, които работят.

11.21 ч. Продължават проверките на личните карти на хората, които искат да отидат на протеста пред Народното събрание.

11.11 ч. Трийсетина души блокираха едното платно на Орлов мост за 15 минути. Полицията ги разпръсна с “Благодаря ви”.


10.51 ч.
Част от протестиращите пред парламента тръгнаха към блокадата на ъгъла на ул. “Оборище” и бул. “Васил Левски”, за да я подкрепят.

10.35 ч. Блокадата на кръстовището на “Васил Левски” и “Оборище” остава. Пред парламента хора постоянно идват и си отиват. Основната част са пред централния вход на Народното събрание

10.11 ч. Пред парламента хората продължават да скандират “Оставка”, “Червени боклуци”

9.48 ч.
Човек с усмирителна риза и маска на Волен Сидеров мина отвъд загражденията пред парламента и полицията го изведе. Протестиращите се събраха към загражденията и викат “Пуснете го!” и “Хванете истинския”.

Стана ясно, че задържаният мъж е журналистът Най Тицин, който е успял да мине отвъд загражденията с журналистически пропуск.

9.43 ч. Пред Народното събрание протестиращите са към 2000 души.

9.33 ч. Към “Дондуков” и “Цар Освободител” има струпване на полицаи – пазят и градинката зад Военния клуб. Движението е отворено по “Раковски”.

9.26 ч. Междувременно Народното събрание освободи Явор Гечев като депутат от левицата, който в понеделник беше назначен за зам.-министър на земеделието и храните. Мястото му в парламента трябва да заеме следващият в листата на БСП в Добрич – зам.-кметът на Тервел Пламен Желязков. Постъпило е искането да бъде свален имунитетът на депутата от ДПС за Щерьо Щерев и днес той се е отказал, както беше заявил миналата седмица.


9.23 ч.
Протестиращите пускат част от блокираните коли по ул. “Оборище” в посока “Св. Александър Невски”. Полицейският кордон не знае какво да прави, тъй като в тази посока е зоната за сигурност, и пусна две коли. Хората ръкопляскаха на колите, които преминаха и след това отново застанаха на кръстовището.

9.20 ч. Ако се тръгне по “Раковски” може да се мине, но някои хора като видят полицията, подминават. По “Бенковски” също се минава. Има засилено полицейско присъствие навсякъде.

9.17 ч. По искане на “Атака” депутатите решиха днешното заседание на Народното събрание да се предава пряко по БНТ и БНР.

9.13 ч. Задава се група протестиращи от “Александър Невски”, идват с тъпани към хората на кръстовището. Разделя ги кордон от полицаи, те не се опитват да преминат. Полицията все пак ги пусна безпроблемно.

9.08 ч. Групата от “Васил Левски” излезе на булеварда и блокира движението. Някои от протестиращите седнаха на платното. Скандират “Оставка”.

И “Врабча” и “Дунав” са затворени и не може да се влиза в района освен, ако не работиш. На “Дунав” протестиращи спорят за нуждата от такова затваряне. Полицай казва, че продължават да разпределят постовете. На “Дунав” групи полицаи задържат минаващи и им проверяват личните карти.

По “11 август” откъм “Дондуков” също е затворено, както и следващата пряка надолу – ул. “Париж”

9.05 ч. Парламентът започна заседанието си при наличието на 122 депутати от БСП, ДПС и “Атака” в пленарната зала. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров обаче не дойде в парламента.

8.57 ч. Групата, която е на ъгъла на бул. “Васил Левски” и “Оборище”, се опита да отиде до “Александър Невски”, но кордон от полицаи не им разреши. Хората извикаха: “Искаме молитва”, ” Искаме да отидем на църква като Мая Манолова”.


8.49 ч.
На “Васил Левски” и “Оборище” движението не е блокирано, а хората стоят и скандират. Все пак има доста сериозно задръстване по “Васил Левски” заради трудното преминаване на автомобилите.

От време на време някоя от колите подкрепя протестиращите с клаксон. От едната страна на храм-паметника “Александър Невски” има хора, хванали се за ръце.

8.47 ч. Явор Нотев (“Атака”) не беше допуснат да влезе в парламента откъм “Московска”. Протестиращи го заградиха и викаха “Оставка”.

8.42 ч. Групата от служебния вход на Народното събрание блокира ъгъла на “Васил Левски” и “Оборище”.

8.38 ч. Много протестиращи раздават кифли и закуски, защото “не може бунт на гладно”.

Междувременно в сутрешния блок на Би Ти Ви зам.-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че хората, които се събират пред парламента, хвърлят предмети, не са склонни на диалог и са различни от тези, излизащи на шествие вечерта, които били усмихнати и спокойни.

8.36 ч. Малко хора са се събрали и пред служебния вход на парламента. Там има засилено полицейско присъствие.

8.33 ч. Свещеник, който развява националния флаг, се приближи до загражденията и закачи червен карамфил. Негов приятел пък хвърли цвете към полицаите зад загражденията

8.14 ч. Хората вече са на плътното и спряха колите, полицаите не се намесват. Протестиращите вече са около 200 и продължават да прииждат все повече. Традиционно са много шумни, носят флагове и свирки.


8.09 ч.
Над 100 души вече са пред Народното събрание. Движението все още не спряно, но идват още хора.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.