Home » Избрано

Разкрилият следенето в интернет бивш служител на ЦРУ изчезна в Хонконг

2013.06.11 Няма коментари
Spread the love

Ексслужителят на ЦРУ Едуард Сноудън, който издаде секретна информация за програма на американското правителство за следене на интернет и телефонната комуникация на гражданите му, е изчезнал от хотела си в Хонконг, съобщи Би Би Си.

.

43794-Edward_Snowden

 

 

 

 

 

 

 

 

29-годишният Сноудън се е изнесъл вчера, когато световните медии разпространиха интервюто му за вестник „Гардиън“ и признанията му за мотивите зад постъпката му. Местонахождението му е неизвестно. Смята се, че все още е в Хонконг. В признанията си по-рано той заяви, че никога не би се върнал в САЩ, където личните свободи се погазват. И че е негово задължение „да освобождава хората от подтисничеството“.

Хонконг е китайска територия, която има договор за екстрадиране със Съединените щати. Въпреки това анализатори твърдят, че опитите Сноудън да бъде върнат в Америка могат да отнемат месеци или да бъдат блокирани от Пекин. Американецът е пристигнал в Хонконг със стандартна 90-дневна виза на 20 май.

Миналата седмица стана ясно благодарение на Сноудън, че американските спецагенции са събирали информация за милиони телефонни и онлайн разговори. След това говорител на разузнавателната служба в страната заяви, че случаят с твърденията на Сноудън е бил заведен в правосъдното министерство на САЩ като криминален въпрос.

Междувременно в сайта на Белия дом бе публикувана петиция с над 30 000 подписа, която призовава Сноудън да бъде помилван от обвиненията срещу него незабавно.

Основателят на организацията „Уикилийкс” Джулиан Асанж заяви, че страните в света трябва да предоставят убежище на Сноудън. „Нямам никакви съмнения, че против Сноудън ще бъдат предприети много сериозни и агресивни действия”, заяви Асанж по телевизионния канал „Скай нюз” чрез видеовръзка от посолството на Еквадор в Лондон.

В същото време онлайн допитване на „Вашингтон Пост“ посочи, че повечето американци смятат, че наблюдението на телефонните обаждания и онлайн комуникациите е допустимо в страната им с антитерористична цел.

Източник:  Manager.bg

.

————————————————————————-

27 цитата на Едуард Сноудън

.

“Мнозинството хора в развитите държави използват интернет ежедневно и правителствата злоупотребяват с това, за да разширят силата и контролът си, отвъд нужното и допустимото”

“Вярвам, че в тази точка на историята най-голямата заплаха за нашата свобода и начин на живот идва от страха от всезнаещите Държавни власти, които ни държат под контрол и за които ние сме имена и цифри в техните документи”

“Правителството си е осигурило власт, която няма право да притежава. Власт без публичен надзор. Резултатът – хора като мен, които имат свободата да отидат по-далеч, отколкото им е позволено.”

“Съвестта ми не допуска да позволя на американското правителство да нарушава основни човешки права и свободи на американците и хората по света с тази машина за масово наблюдение и подслушване, която тайно изграждат.”

“Националната Служба за Сигурност (NSA) имат инфраструктура, позволяваща им да прихванат почти всичко.”

“С този капацитет огромната част от лични комуникации биват автоматично погълнати без да е нужно насочване. Ако исках да видя вашите имейли, или телефона на жена ви всичко, което трябваше да направя е да използвам прихващането. Мога да видя вашите имейли, пароли, кредитни карти…”

“Всеки анализатор, по всяко време, може да се насочи към всеки. Седейки на бюрото си, аз имах правото да подслушвам всеки – вас, вашия счетоводител, федерален съдия, дори президента.”

“За да правят това, NSA практически прихваща комуникациите на всички. Системата ги събира и филтирира, след което биват анализирани. Така че, когато искат да прихванат някой свързан с чуждо правителство, или запозозрян за тероризъм, те прихващат ТВОЯТА кореспонденция.”

“Когато сенаторите ни запитаха за мащабите, NSA отговори, че няма капацитет да даде отговор на този въпрос. Ние имаме този капацитет, аз имам карта, на която може да се види къде хората са следени най-много. Ние събираме повече данни за американци, отколкото за руснаци.”

“…Те искат да направят всяка форма на разговор и поведение разкрита за тях.”

“Дори да не правиш нищо лошо, ти си наблюдаван и записван. Стигна се дотам, че е нужно само един разговор, макар и от грешен номер към теб, да бъде прихванат. Тогава всяко твое решение, всяка твоя среща с приятел и всяка твоя кореспонденция се превръща в предмет на анализ.”

“Правото на правителството да заплашва своите граждани с засрамващи компромати, събрани по този начин, противоречи на публичния интерес.”

“Всеки, навсякъде, вече знае колко са се влошили нещата и може да вземе решение за себе си дали е готов да пожертва личната си свобода на слухтящата власт.”

“Не искам да живея в свят, в който всичко, което правя или казвам, се наблюдава. Това не е нещо, което смятам да подкрепям или да живея с него.”

“Не искам да живея в свят, където няма лично място. И най-вече – свят, в който няма място за интелектуално проучване и творчество.”

“Нямам намерение да крия самоличността си, защото знам, че не съм сторил нищо грешно или лошо.”

“Търсех лидери, но осъзнах, че лидерството е това да действаш пръв.”

“Има по-важни неща от парите. Ако исках да спечеля пари, щях да продам документите (документите от програмата “Призма”- .бел.ред.) на която и да е чужда държава и да стана супер богат.”

“Най-големият страх, който имам сега е, че нищо няма да се промени след това, което сторих. Хората нямат воля да поемат рисковете, които са нужни, за да защитят собствените си права. Службите ще продължават да искат повече правомощия, повече власт под претекста на “нова заплаха”, а хората няма да правят нищо.”

“Ще бъда удовлетворен, ако службите и организациите, които контролират света, който обичам, бъдат разкрити незабавно.”

“Не може да се изправиш срещу най-могъщото разузнаване в света и да не приемеш рисковете.”

“Знам, че медиите обичат да персонализират политическите дебати и знам, че правителството ще ме сатанизира.”

“ЦРУ има пункт дори тук, в Хонг Конг, по-надолу по шосето. Знам, че ще “съжителствам” с тях до края на живота си, независимо колко дълъг ще бъде той.”

“Знам, че ще бъда принуден да страдам заради информацията, която разпространих. И че запознаването на обществеността с това бележи моят край.”

“Няма спасение за мен.”

“Притеснявам се за семейството и близките си, които вече няма да мога да защитя, това е нещото, което ме държи буден нощем.”

“Не очаквам да видя дома отново.”

.

Източник:   Аlterinformation.wordpress.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.