Home » Избрано

Маргините вече са чисти пред закона

2013.06.11 Няма коментари
Spread the love

Прокуратурата прекрати и последното дело срещу тях за наркотрафик

Снимка: БГНЕС

Братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргин, от миналата седмица са абсолютни победители в битката с Темида. След като години МВР и прокуратурата твърдяха, че те са най-зловещите подземни босове у нас, на 7 юни и последното дело срещу тях е прекратено, научи „Преса“.

„Има частично прекратяване на делото срещу Маринови като организатори на въоръжена група, разпространяваща наркотици заедно със Стефан Бонев-Сако. Не са намерени никакви доказателства срещу тях, в домовете им не са открити никакви улики, не са засечени и техни контакти с други членове на бандата“, потвърди говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. Прекратяването е по инициатива на двама от зам.градските прокурори на София – Маргарита Немска и Бисер Кирилов, които са водили разследването. Обвинения по делото бяха предявени единствено на Красимир Маринов, защото брат му Николай изчезна и бе обявен за издирване.

За втори път обвинителите се отказват да разследват Маргините по това дело. Първият отказ стана ясен на 5 януари 2011 г., точно година след ареста на Големия Маргин и Сако. Тогава се оказа, че прокурорът Чавдар Ангелов на своя глава прекратил делото срещу Маринов, без да уведоми другия наблюдаващ прокурор – Емил Галипонов.

„Нито колегата му, нито ръководството знаеше за частичното прекратяване. Все пак по делото е сформиран екип, в който участват и прокурори от Върховната касационна прокуратура. Никой не е бил уведомен за случая“, коментира тогава апелативният прокурор на София Вичо Вичев.

За наказание Ангелов бе върнат в Софийската районна прокуратура, откъдето беше командирован. Наложи се обвинителите да протестират прекратяването на делото пред Върховния касационен съд (ВКС). През юли 2011 г. ВКС разреши делото срещу Маргините да бъде възобновено. Така през януари м.г. Красимир Маринов-Големия Маргин беше привлечен като обвиняем, а зам.главният прокурор Борислав Сарафов, който тогава ръководеше специализираната апелативна наказателна прокуратура, се похвали, че това ще е един от първите ВИП клиенти на спецсъда. Очакваше се само Софийската градска прокуратура да довърши разследването и да прати обвинителен акт в спецсъда.

Обвинението не можа да докаже вината им

В началото на месеца стана ясно, че обвинителите са прекратили делото срещу Николай Маринов за убийството на радиоводещия Боби Цанков през 2010 г. Малкия Маргин изчезна веднага след убийството и оттогава е в неизвестност. Брат му бе арестуван, но накрая бе освободен поради липса на доказателства.

На 23 февруари 2012 г. ВКС оправда окончателно братята като организатори и ръководители на група за мокри поръчки. Съдебната сага срещу тях продължи 6 години, а според обвинителите те са организирали покушенията срещу ген. Любен Гоцев и вече покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора.

.

Източник:  В. “Преса” (печатно издание, бр. 156/11.06.2013 г.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.