Home » Избрано, политика

Плевнелиев: Незабавно отменете избора на Пеевски!

2013.06.14 Няма коментари
Spread the love

Моят кредит на доверие към това правителство е изчерпан, заяви президентът в извънредно обръщение

След назначението на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) моят кредит на доверие към това правителство е изчерпан, заяви в извънредно обръщение днес президентът Росен Плевнелиев.

Пет часа след скандалното гласуване държавният глава настоя Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение.

“Въпросите, които най-често ми бяха зададени днес, бяха – защо не върнах промените в Закона за ДАНС и дали съм знаел кой ще бъде предложен за председател на агенцията.

Не, не знаех кой ще бъде назначен на този пост.

Не върнах в парламента закона с промените в Закона за Държавната агенция “Национална сигурност”, защото силно вярвам, че демокрацията повелява на всяко ново управление да се дава шанс.

Още веднъж заявявам, че не желая да кадрувам, но ще настоявам всеки да аргументира публично и открито назначенията, които прави, и да бъде честен пред българския народ.

Промени в законите се правят с ясна визия и с оценен дългосрочен ефект. Не възразих срещу законодателното решение председателят на ДАНС да се избира от парламента.

Очаквах това да осигури повече публичност, да се даде възможност за дебат, да се обоснове личността на кандидата, да се чуе неговата концепция за развитие на сектора, да се чуе и гласът на опозицията, както и на гражданското общество.

Това е моето разбиране и аз винаги съм го отстоявал”, заяви Плевнелиев.

И декларира: “Моят кредит на доверие е изчерпан. Не мога да се съглася, че е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата да бъде номиниран, обсъден и избран за 15 минути, без никакъв дебат, без концепция, без обосновка, без нищо. Това е недопустимо”.

Той напомни: “Дължим на българското общество откритост и мотивираност във всяко действие. Това не се състоя днес!”

Процедурата, по която беше избран Пеевски, няма нищо общо с поетия пред българския народ ангажимент за прозрачност.

Жалко!” – заяви Росен Плевнелиев.

“Не мога да се съглася че е нормално ръководителят на една от най-важните институции в държавата да бъде избран за 15 минути без дебат, без концепция, без нищо”, заяви държавният глава.

Той подчерта, че днешното назначение на Пеевски е с трайни негативни последици за България.

“Свиквам заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 20 юни с единствена тема – Реформата в сектор “Сигурност”, на което очаквам министър-председателят да обоснове решението си”, така президентът завърши краткото си обръщение.

Във връзка с днешното решение на 116 депутати от БСП и ДПС събрание за избор на председател на Държавната агенция “Национална сигурност” президентът Плевнелиев отмени участието си в церемонията по откриването на Дунав мост 2.

Както стана известно часове след гласуването в Народното събрание, Емил Костадинов от “Коалиция за България” се е въздържал и при първото гласуване, и при прегласуването на решението за избор на Пеевски. Георги Кадиев декларира, че не е съгласен с решението и е бил против “на група”, но в пленарната зала не участва в гласуването.

Младен Червеняков и Янаки Стоилов също не са участвали в гласуването в пленарната зала. Минчо Минчев от левицата е дал вот против избора на Пеевски първия път, но е подкрепил кандидатурата при прегласуването.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.