Home » Избрано

Незаконните бюлетини от Костинброд стигнаха 480 000

2013.06.07 Няма коментари
Spread the love

Намерените от прокуратурата незаконни бюлетини в печатницата в Костинброд са 480 000. Това обяви Ваня Стоянова, наблюдаващ прокурор по делото.

Бюлетините са от всички 31 МИР-а в страната, както и такива, които са за гласуване в чужбина. За някои избирателни райони – Благоевград и Кърджали, са намерени повече отпечатани бюлетини. На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия. 170 000 от бюлетините са били нарязани.

До месеци експертизите ще докажат колко от бюлетините са брак и дали е имало приготвени за манипулация на вота.

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев посочи, че общо поръчаните от Министерския съвет бюлетини за изборите са 8 млн. и 343 хиляди.

Прокуратурата обясни, че нормалният процент макулатура (брак) е между 0.5 и 2%, т.е. в най-лошия случай 166 хил. бройки от поръчаните от служебното правителство 8 340 000 бюлетини. В случая обаче надтиражът е много по-голям.

“Назначена е компютърно-техническа експертиза на машината, за да се установи колко бюлетини са били изпечатани. Тя още не е готова. Чисто технологичният процес включва нарязване и сгъване. Ненарязаните бюлетини след една кратка обработка биха могли да придобият вида на останалите нарязани”, обясни Стоянова.

Собственикът на печатницата в Костинброд “Мултипринт” – Йордан Бончев е дал показания. Роман Василев обаче отказа да каже какво е заявил пред разследващите Бончев.

Незаконните бюлетини бяха открити два дни преди изборите, но за тях се разчу в деня за размисъл. Тогава се смяташе, че са 350 000. Печатницата е собственост на фирма “Мултипринт”, чийто собственик Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ и близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Прокуратурата води разследването за извършени 2 престъпления – в изборния процес и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството. По делото вече са разпитани повече от 30 души от администрацията на МС и от печатницата.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.