Home » Авторски страници, българи зад граница

М. Райков отказа на българско училище в Париж да проведе в посолството традиционно тържество

2013.06.20 Един коментар
Spread the love

Както ни информира г-жа Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, българският посланик в Париж  Марин Райков е отказал да предостави салоните на посолството на българското училище “Св. Кирил и Методий” за тържеството по случай закриване на учебната година и изпращането на абитуриентите на 30 юни т.г.

Във връзка с това председателката на Родителския комитет към училище “Св. Кирил и Методий” в Париж, Камелия Конакчиева-Трибулен, е изпратила писмо до Министерството на външните работи и Министерството на образованието, младежта и науката на Р. България. В писмото се казва (целият тест е поместен по-долу – бел. ред.), че всяка година, от създаването на училището през 2006 г., връчването на удостоверенията се е провеждало в посолството, в присъствието на изявени личности от българската диаспора и на политици и дипломати. “Това е важен символичен момент за над 100 семейства, които се гордеят с успехите на децата си и с връзката с тази “българска територия” – пише г-жа Конакчиева-Трибулен. Тя апелира за съдействие от страна на двете министерства във връзка с този отказ на българския посланик в Париж.

Според информация от г-жа Конакчиева-Трибулен, г-н Райков е казал на ръководството на училището ако може да отложи тържеството с няколко седмици, въпреки че на планираната дата, 30 юни, неделя, не е имало планирани събития в посолството и неговите салони са свободни.

.

Тази "българската територия", посолството ни в Париж, отказа на българското училище в този град достъп за провеждане на традиционно до тази година тържество.

“Българската територия” в Париж отказа на българското училище във френската столица достъп за провеждане на традиционно до тази година тържество.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

——————————————————————————

.

ДО Министерство на външните работи, София

Копие: Министерство на образованието, младежта и науката

.

Уважаеми господин Министър,

Българско посолство в Париж отказва да предостави салоните за тържеството за закриване на учебната година на училище “Кирил и Методий” в неделя, 30 юни 2013 г. Всяка година от създаването на училището през 2006 година, връчването на удостоверенията се е провеждало там в последната неделя на месец юни, в присъствието на изявени личности, български професори, общественици, политици и дипломати. Това е важен символичен момент за над 100 семейства, които се гордеят с успехите на децата си и с връзката с тази “българска територия”.

Разбрахме, че на посочената дата няма предвидена друга проява в посолството и затова категоричният отказ буди недоумение. Има ли някаква възможност това решение да бъде променено, за да се излезе от тази безизходица? Бихме искали да знаете също, че училището заплаща наем за учебните помещения, които ползва, но за съжаление, този наем е договорен при много строги условия, които не ни позволяват провеждането на тържество. При отказ от българска страна, училището ще бъде принудено да се лиши от закриване на годината, да се лиши от традиционното изпращане на зрелостниците си и много други символични моменти, със сериозна значимост за мотивацията на подрастващите български граждани.

С надежда за отговор и разрешение, с предварителна благодарност за вниманието и с уважение,

Камелия Конакчиева-Трибулен

Председател на Родителския съвет,
Училище “Кирил и Методий” – Париж

One Comment »

  • Mariana said:

    Говорителката на Асоциацията на българските училища в чужбина г-жа Мечева е получила вчера отговор от Външно министерство във връзка с този случай. Началникът на кабинета на министъра е бил запознат с него. От отговора става ясно, че ще се направи необходимото тържеството да се проведе.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.