Home » Авторски страници, Е-Списание

Коментари по случая с Гергана Червенкова

2013.06.20 6 коментара
Spread the love

Публикуваме тук два коментара на наши читатели по случая с Гергана Червенкова, които може би съдържат идеи или съвети, които биха могли да бъдат полезни по някакъв начин на нейните роднини, приятели и пр., в битката за нейното неекстрадиране в САЩ.

Надяваме се, че утре, когато предстои заседание на Софийския апелативен съд по делото за екстрадация на Гергана Червенкова, българските съдии няма да избягат от отговорността да защитят правата на една българска гражданка да не бъде екстрадирана никъде без истински доказателства за нейната вина. Една клетвена декларация, пък била тя и на служител на ДЕА, не е доказателство за това. Никой не може да е виновен до доказване на противното.

.

—————————————————————————-

Георги Тодоров Герасимов:

(20.06.2013, 12:01 AM)

В конкретния случай има няколко въпроса, които, доколкото разбирам, не са разгледани:

1. Продажбата по Internet е трансгранична дейност, подчинена на международно приети нормативни документи (най-вече часта финанси).

2. Продажбата на лекарствени препарати, алкохол, цигари, оръжие и СОФТУЕР на територията на САЩ се реализира само и единствено въз основа на сложна лицензионна схема, която се разделя на федерална и щатски части. Това важи и за финансовия аспект.

3. В случай на подобни обвинения има стандартна процедура, при която екстрадацията може да бъде избегната. За целта е нужно да се заведе преписка във Федералният съд на САЩ.

За мен лично е много интересно как при съпруг, занимаващ се с IT и трудов договор за отдалечена работа, никой не е проверил в какво точно се забърква? В целия свят след 11-ти септември най-строго преследваните операции в internet са свързани с продажби и финансово-счетоводна отчетност. Тази, както и редица други “мерки за гарантиране сигурността на гражданите”, са много ясно дефинирани.

При сключване на подобни договори работодателят и служителят трябва да подпишат огромен брой документи, в т.ч. и текст, ясно дефиниращ какво се случва, когато информацията достига до дистрибуторите през сателит. Този текст е изречение (юридически и правно дефинирано), което е над 45 (четиридесет и пет) реда.

Въпросът е много специфичен и не знам с какво точно се занимават адвокатите. В случая трябва да бъдат предприети бързо съвсем конкретни действия, които нямат нищо общо с България. Една от молбите трябва да бъде подадена в Париж. Силно съм притеснен от нивото на компетентност на българските IT-специалисти и юристи в една толкова важна сфера.

Готов съм да помогна, но в случая виждам само и единствено набор емоционални действия, при които се изхожда от лични позиции. В правото и комуникационните технологии са в сила логиката, последователността и разума.

Не искам някой да остане учуден, ако скоро в България се получат подобни искания за екстрадация за Русия или някоя държава в Латинска Америка. Анархията и безобразията тук ги няма никъде.

 

steven:

(19.06.2013 в 3:46 PM)

Прочетох казуса, запознат сам с работата на ДЕА и съда в US и от прочетеното тук, изказвам следното: При търговията със суплементи от особен характер, като лекарства, изписвани с рецепта, винаги има такива със специален контрол заради забранените субстанции в тях.

От прочетеното тук става ясно, че е имало и нерегламентирани такива. Убеден съм на 99%, но отговорността юридически трябва да пада върху собствениците на съответната фирма и менажерите, отговорни за продажбите и тяхното разпространяване; но също така съучастници са и всички други хора, работили в това начинание, да не се забравя този факт.

За да спестя повече писане, искам да кажа само, че при този вид продажби ДЕА все още не е толкова добра в 100% обвинение и 100% доказване на вина, но паралелно с това Върховният съд на US иска от тях да има наказани, без значение методите, начините и т.н. Също така при тези фирми по статистика има извършени престъпления почти от всички в този бизнес, а при невъзможността на доказване на вината на някого и поради натиска на US за резултати, в повечето случаи вината поема невиновната страна. И както разбрах, собствениците на тази фирма са освободени 2 часа след разпит, защото те може би наистина са невинни, но не забравяйте, че съдебната система в съответната страна трябва да е безпристрастна, ако иска да е обективна.

.

Снимка от протест в защита на Гергана Червенкова пред Съдебната палата в София, състоял се при предишното заседание на съда.

Момент от протест в защита на Гергана Червенкова пред Съдебната палата в София, състоял се при предишното заседание на съда. Снимка: Ладислав Цветков

 

6 коментара »

 • Павел said:

  Здравейте г-н Герасимов,
  Всяка помощ е добре дошла, особено емоционално необвързаната, защото съгласете се, че съпруга на Гергана няма как да е не е субективен. Можете да му пишете с вашите предложения на dimonrb76 [at] gmail [dot] com

 • to steven said:

  Към коментара на steven: ако прочетете по-задълбочено казуса ще се уверите, че в този случай ДЕА си е загубила 2 години да разследва само 1% от фактите, а имено че е водена кореспонденция от e-mail адреса на Гергана Червенкова и нищо повече.

  Не е нужно да си IT специалист за да установиш кой е собственик на фирмите и аптеките, кой е оператор и собственик на сайта за продажби по интернет, кой подписва банковите транзакции, къде отиват парите и кой ги получава.

  Най-арогантното и абсурдното в този случай е, че собствениците на тази фирма за финансови услуги, в която е работила Гергана на трудов договор, са освободени 2 часа след разпит, и както вие сам казвате “защото те може би наистина са невинни”.

  Силно подозрително е, че собствениците на тази фирма никъде не се споменават нито в разследването нито в обвинението, което потвърждава тезата, че не е водено разследване и обвинението е скалъпено.

  Как тогава да вярваме в безпристрастността на съдебната система на тази държава искаща наш гражданин по такова абсурдно обвинение?

 • Mariana said:

  На днешното заседание на Софийския апелативен съд по делото за екстрадацията на Гергана Червенкова съдът е решил да даде на САЩ още 28 дена, за да могат да предоставят изисканите им документи. Тези документи са били необходими още на 8 май, на заседанието на Софийски градски съд, но тогава СГС е преценил, че е по-добре направо да я екстрадират без документите, и за да не вземе да се укрие, да я арестуват.

  Гергана Червенкова е в следствения арест на в София вече 45 дни. Тя ще стои там и до следващото заседание на съда, което ще е почти след месец. Според нейни близки, тя е доста разстроена.

 • Георги Тодоров Герасимов said:

  На 3-ти юли 2006 год. при загадъчни обстоятелства загива ръководителя на отдела за разследване наособенно важни дела, свързани с наркотрафика в Латинска Америка Франклин Брюстер Чейз.
  Агентът на Drug Enforcement Administration (DEA) е отровен с фосфороорганиучни пестициди.
  Два дни след неговата смърт тялото му е кремирано.
  Следствените дейности проведени след смъртта на агента са в пълен разрез със стандартните процедури.
  По линия на DEA разследването се води от Джозеф Еванс, а по линия на ФБР – Дейвид Ветли.
  Именно Ветли изказва абсурдната теза, че в тялото на Брюстер са открити следи от, цитирам: ” атропин и лидокаин”, Никакви следи от фосфороорганизни пестициди не са констатирани.
  Донякъде бих приел, че Брюстер е лекуван с атропин, но лидокаина буди сериозни съмнения.
  Още по-озадачаващ е факта, че документа е изпратен по факс, без да е официално заверен от съответния отдел на посолството.
  Оригиналите на токсикологичната експертиза не са на разположение на властите в Панама.
  След смъртта на Брюстер трима агенти, представящи се за служители на DEA извикват на разпит трима от сътрудниците на отдела за борба с наркотиците.
  При разпитите е използван детектор на лъжата, но разпитващите са използвали заплахи и шантаж за да извлекат информация.
  След извършена проверка от страна на властите в Панама се оказва, че “сътрудниците” нямат никакво отношение с ФБР, а още по малко основание да провеждат каквито и да било следствени действия.
  Интересно е, че един от мнимите “сътрудници” (Джон Уорнър) се оказва офицер от ВМФ на САЩ.
  Това, което е интересн о обаче е, че на практика Брюстер е ръководел непосредствено операция “Матадор”, при която е извършвано подслушване на мобилните телефони на политичерски лидери и журналисти в Панама.
  Една бърза проверка показва, че съществуват огромни разлики между официалната статистика на DEA и реално конфискуваните наркотици в Панама.
  Фактите по безпорен начин доказват, че огромни количества (става дума за тонове) кокаин, синтетични наркотици, хероин и други опиати просто са изчезнали, което е абсурдно.
  Ако се вярва на официално публикувани доклади все по-често наркобизнесът се разглежда като възможност за, цитирам: “попълване на държавния бюджет”.

  Защо ви разказвам всичко това?

  За да добиете представа пред какво реално сте се изправили и как работи една структура (а и с какво реално се занимава).

  Ако не знаете кой е ген.Ланс Хеберле (излежаващ присъда за наркотрафик в САЩ) значи нямате и най-малка представа какво точно се случва, но не мисля, че е нужно да го знаете.

 • Георги Тодоров Герасимов said:

  Моля да ме извините за правописа в горния пост. Ползвам транслатор, а това създава проблеми.

 • Онзи,дето е в Русия said:

  Приятел ми разправяше,че докато е служил за американските военно-морски са патрулирали в Мексиканския залив и са имали случаи да се прибират претоварени от заловени наркотици.След пристигането в базата се появявали черни Тахо-та без регистрационни номера и наркотиците изчезвали в неизвестна посока,така че това,което споделя г-н Герасимов въобще не ме изненадва.Отделно,доколкото съм чувал от други познати завършили criminal justice,зад цялата търговия с наркотици на територията на двете Америки,а и кажи речи в целия свят,стои печално известната фамилия Буш,която дори си имала своя спецчаст за отстраняване на неудобните агенти на ДЕА.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.