Home » Избрано, политика

К. Пенчев: Обстановката в България е много напрегната

2013.06.29 Няма коментари
Spread the love

Протестът ескалира, защото хората са на улицата повече от две седмици, а няма отговор на техните искания

Повече от две седмици след началото на масовите протести срещу властта, предизвикани от скандалното назначение на медийния магнат и депутат на ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, омбудсманът Константин Пенчев индиректно подкрепи мирните демонстранти.

“Обстановката в България е много напрегната, нормално е да се опънат нервите на всички. Но е важно да се каже, че както гражданите, така и представителите на институциите, трябва да бъдат много спокойни”, коментира в събота пред Нова телевизия юристът.

Според него, ако един гражданин си изпусне нервите, това няма да е фатално, но ако това направи един политик, може да доведе до непоправимо ескалиране на напрежението.

“Не поощрявам и одобрявам никаква форма на насилие, но очевидно протестът ескалира, което може да се очаква, защото хората са на улицата повече от две седмици, а няма отговор на техните искания”, добави Пенчев.

Бившият шеф на Върховния административен съд похвали действията на полицията, която засега успява да запази протеста мирен, изолирайки своевременно всички провокатори.

По думите му в страната има огромни проблеми, трупани с години и трябва всички институции да се хванат за ръце и заедно с гражданското общество да си “отвоюват страната” от олигарсите и мафията.

“Аз съм омбудсман и на тези, които са на улицата, и на тези, които са за правителството, и на тези, които подкрепят протестите мълчаливо. Аз ще бъда там, за да помогна”, добави Пенчев, уточнявайки, че трябва да се направят бързи поправки в Избирателния кодекс, както настояват много от протестиращите.

“Това искат хората в момента”, каза той и добави, че очевидно това Народно събрание не се ползва с доверието на хората и затова няма как да направи промени в Конституцията.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.