Home » Избрано

Сегашният шеф на ДАНС е бил разследван от Агенцията преди време по две разработки

2013.06.15 Няма коментари
Spread the love

Според публикация на в. “Труд” от 6.12.2011 г., която се позовава на източници на “България днес”, медийният олигарх Делян Пеевски е бил обект на две разработки, водени в Държавната агенция “Национална сигурност”. Депутатът от ДПС е фигурирал като основен герой в операциите “Лабиринт” и “Другари”. Не е ясно защо те все още залежават и не са видели бял свят.

Ето какво още пише “Труд” през декември 2011 г.:

Първата проверка срещу Пеевски започва по времето, когато е зам.-министър във вече закритото министерство на бедствията и авариите. Министерството беше ръководено от дългогодишния функционер на ДПС Емел Етем. По това време Пеевски отговаря и за контрола на Държавния резерв (ДР). Освен Пеевски, в разработката “Лабиринт”, която е продължение на прословутата “Лиани”, попадат и депутатите от ДПС Митхат Табаков, Гюнай Сефер, Емил Иванов и Искра Михайлова-Копарова. В компанията им е и бившият зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов. Мъжът на Копарова – Станислав Копаров е бивш шеф на Държавния резерв и е подсъдим за източването му заедно с прословутия Мирчо Петков-Циганина.

Пеевски е основна фигура и в разработката “Другари”, която е заведена под №56 от 15 януари 2009 г. Целта на разработката е да се докажат редица неизгодни сделки, с които е източван Държавният резерв. Особени заслуги за осъществяване на престъпните схеми има и бившият шеф на резерва Николай Боршуков. Помага им и юристът Валерий Томов.

Боршуков става шеф на резерва през септември 2006 г. Преди това е бил главсек на Министерството на младежта и спорта.

Тримата се събирали често да обсъждат действията си в кафене до операта в София. Пеевски директно определял кои ще са брокерите на агенцията, кои ще са оценителите, на кои борси ще се предлагат стоките и какви ще бъдат цените им, твърдят разследващите.

Често при изнасяне на стоките от складовете на резерва се вадели по-големи количества, а след това ръководството ги отчитало като “липси”. От тези лъжи се правели милиони, твърдят служители на резерва.

През 2007 г. от резерва са деблокирани 80 000 тона зърно. Сделката е осъществена от фирми, близки до Корпоративна търговска банка. По това време на борсите цените на зърното скачат, а фирмите не могат да го върнат в резерва. Направена им е специална отстъпка, като срокът за връщане на зърното е удължен. Като компенсации на тези фирми им се дават горива и стоки на ниски цени. Металите в онези години също са обезценени и продадени на цени, по-ниски от тези, които се предлагат за скрап. Продадени са на фирми, избрани лично от Делян Пеевси.

(През април – юни 2008 г. метали от резерва са складирани в складове на русенската фирма “Дунарит”. През 2010 г. шефът на Корпоративна банка Цветан Василев лично отиде да открие площадка за утилизация на излишните за армията боеприпаси на същия завод. Банката беше дала на предприятието над 4 млн. лв. за новото съоръжение. Още преди да бъде построено и да бъдат пуснати обществени поръчки, зам. военният министър Валентин Радев обясняваше, че там ще се унищожават боеприпасите – б.р.)

Докато резервът е управляван от Пеевски и Боршуков, а Корпоративна търговска банка финансира сделките, гръмват няколко скандала.

През март 2007 г. агенцията продава 50 хил. тона пшеница на “Малди” ООД. Банковата гаранция е дадена от КТБ. През септември, когато трябва да се върне зърното, са внесени само 500 тона пшеница. Съюзът на мелничарите сезира главния прокурор и му сочи загуби от над 3 млн. лв.

Скандално са изтъргувани и 10 хил. тона мазут на цена по-ниска от тази на производителя “Лукойл-Нефтохим”. Купувачът е фирма “ВДГ Комерс”, която е близка на Пеевски.

Държавният резерв продава скандално и 4900 тона олио на цена 1,60 лв. за литър при пазарна в този момент от 2,50 лв.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.