Home » Избрано

Автомобилна батерия, с която ще прекосите половин Европа

2013.06.13 Няма коментари
Spread the love

Израелска система позволява да изминем до 1600 км с електромобил без презареждане

.


Снимка: Phynergy/YouTube

Израелската компания Phinergy – водещ производител на метал-въздушни енергийни системи, демонстрира нов тип екологична алуминиево-въздушна батерия, способна да генерира енергията, необходима за задвижването на електромобил в продължение на 1600 км (1000 мили) без презареждане. Единствата поддръжка, която системата изисква по време на път, е да спирате периодично и да доливате вода в нея, съобщава научният сайт phys.org.

За да постигнат този феноменален резултат, инженерите на Phinergy са разработили нова технология, която предотвратява големия проблем на този тип системи – навлизането на въглероден диоксид в тях. В миналото въпросният газ спираше развитието на технологията, тъй като унищожаваше част от активните елементи в батериите.

Самите метал-въздушни батерии получават енергия от химическата реакция между кислорода и определени метали. При батерията на Phinergy използваният метал е алуминий. Той служи като анод (положителният полюс), а кислородът влиза в ролята на катод (отрицателният полюс).

Една от големите иновации в случая е свързана с добиването на необходимия за реакцията кислород. Вместо от резервоари, той се доставя от околния въздух, което неимоверно олекотява цялата конструкция и повишава пробега на електромобила.

Системата се състои от наредени една до друга алуминиеви плочи, които предоставят нужната енергия, „горейки“ алуминия, който след оползотворяването си може да бъде рециклиран напълно. Водата служи като електролит, който трябва периодично да бъде допълван от шофьора.

Според създателите си всяка една от алуминиевите плочи в батерията доставя енергията, нужна за задвижването на електромобил в продължение на 36 километра, като системата позволява използването на до 50 плочи наведнъж. Това на теория прави възможен пробег от 1600 км с перодични спирания през около 360 км за доливане на вода.

Според инженерите от Phinergy е реалистично тяхната батерия да се появи на пазара най-рано в началото на 2017 г.

.

Георги Георгиев,

Еcon.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.