Home » Авторски страници

4 часа оживени дискусии на Четвъртата среща

2013.06.14 2 коментара

.

ЧЕТВЪРТА ПОРЕДНА НЕФОРМАЛНА СРЕЩА

НА БЪЛГАРСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ С ИДЕАЛНА ЦЕЛ В ЧИКАГО – 2013

.

В началото на XXI век Българо–Американска Асоциация се опита да прогнозира развитието на Българската общност в Чикаго.

През 2002 г. беше формиран само Първи етап от развитието на общност за периода 2000-2015 г. Целта на първи етап беше определен като “Адаптация на българите към американския стандарт на живот”. Към 2013 г. бяха създадени основните структуроопределящи звена, които оформят една общност – организации с идеална цел, медии, училища, църкви и пр.

От 2013 г. започна да функционира Втория етап от развитието на българската емиграция с главна цел “Българската общност – синтезатор на ценности”.

Откриването на Втория етап от развитието на българската общност беше дискутирано на Четвъртата поредна среща на Организациите с идеална цел в Чикаго. Срещата се състоя в салона на Българския православен храм “Свети Иван Рилски Чудотворец”. На нея бяха поканени авторитетни организации с идеална цел, комерсиални компании и индивидуални участници с оригинални идеи.

Срещата беше открита от Кина Бъговска – президент на Българо-Американския център за културно наследство, инициатор и съорганизатор на срещата. В своето изложение госпожа Бъговска се спря на няколко основни въпроса, които предизвикаха по-късно дискусия между участниците. Като например: В какво може да бъде специализирана нашата българска общност, къде именно е силата на нацията ни.

Стилно и подплатено с факти бе изказването на проф. Чаракчиев. Той подсказа доста теми, които заинтригуваха участниците и те се впуснаха в ползотворна беседа. Господин Чаракчиев подчерта, че в момента нашата общност има 26 формални и неформални организации.

Господин Стоилов, българският генерален консул в Чикаго, отговори изчерпателно на зададените му въпроси. Макар и с най-малък стаж между българите в Америка, той показа, че е успял бързо да се запознае и да навлезе в живота на българите зад океана. Той сподели и впечатленията си от срещите си с наши сънародници. Заключението му беше, че народът ни е темпераментен, можещ и знаещ.

Адвокат Емилия Каназирева сподели своето виждане в областта на правото. Тя препоръча по-мащабна обществена дискусия между нашите сънародници. Предложи да се възползваме от новия начин на реклама във Фейсбук.

Маргарита Иванова – познатият на българите астролог, се включи със свои виждания за развитието на българските ценности сред нашата емиграция. Тя предложи да се замислим как тези срещи да станат по-чести, защото нуждата от тях е очевидна. И именно на такива срещи ние ще се убедим в необходимостта от Български културен център.

Зъболекарят Борис Калчев наблегна в своето изказване, че е необходима някаква нова форма на информация. По-близка до хората и по-разбираема.

Ангел Сапунджиев – финансов консултант и експерт, сподели в изказването си, че трябва да носим отговорност като граждани за нашето развитие в Америка. Че всеки трябва да се фокусира в това, в което е най-добър. Неговото впечатление е, че като общност получаваме доста информация.

Отец Валентин – българският свещеник в православния храм „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, разказа за ползата от религията за българската общност, за развитието и нуждата на българските църкви в Чикаго. Като наблегна, че при липсата на Български културен дом, те са в момента тези, които изпълняват функциите на място за духовни средища, срещи и беседи между българите.

Думата за изказване взе и Хриска Перфанова – директор на училище „Нов живот”. Тя подробно разказа за живота в българското училище, за неговата необходимост, роля и значение за българската общност.

Повече от четири часа продължи срещата на българите в Чикаго. Тя премина през мотото „Българската общност в Чикаго – синтезатор на материални и нематериални ценности” .

Четвъртата среща на Организациите с идеална цел определи темите, които могат да бъдат предложени за дискусия с Вицепрезидента на Р. България Маргарита Попова, при очакваната й визита в Чикаго през октомври т.г.

В заключението си проф. Чаракчиев изрази задоволството си от ползотворната среща на българската общност.

Срещата приключи с приятно тържество, а именно с рождения ден на българския консул в Чикаго. Организаторите изненадаха приятно г-н Стоилов, поднасяйки му скромни подаръци. Госпожа Бъговска му подари лично своя картина.

 

Добри Карабонев

2 коментара »

  • Георги said:

    Колкото “българина”Делян Пеевски е шеф на ДАНС,толкова и валъо сома е”български свещеник”…Жалък опит на /чукча писател,а не читател/да представи разпопения като религиозен лидер/реформатор…Мутра,шеф на ДАНС,разпопен от БПЦ,взет на”заем”от ОСА.А,не е ли едно и също???

  • Mariana said:

    Доста “християнски” коментар 🙂

    Но с сравнението с олигарха Пеевски не е особено адекватно.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.