Home » Авторски страници, българи зад граница

Втори етап на развитие на Българската общност в Чикаго

2013.05.24 Няма коментари
Spread the love

„БЪЛГАРСКАТА ИМИГРАЦИЯ – СИНТЕЗАТОР НА ЦЕННОСТИ“
2013 – 2023 г.

В началото на двадесет и първи век Българо-Американска Асоциация се опита да прогнозира развитието на Българската общност в Чикаго през т.нар. “Пети период на българската имиграция в САЩ”. През 2002 г. беше формулиран само Първият етап от развитието на общността за периода 2000-2015 г. Целта на първия етап беше определен като „Адаптация на българите към американските стандарти на живот“. Към 2012 г. завърши успешно и предсрочно този етап и в Чикаго се формираха основните структурно определящи звена, които оформят една общност: Организации с идеална цел, медии, училища, църкви и т.н. От 2013 г. започна да функционира Вторият етап от развитието на Българската имиграция с главна цел „Българската общност – синтезатор на ценности“.

Откриването на Втория етап от развитието на българската общност ще бъде дискутирано на „Четвърта поредна годишна среща на Организациите с идеална цел в Чикаго“, която ще се състои на 1 юни 2013 г. от 13 до 17 часа в БПЦ „Свети Иван Рилски – Чудотворец“. На срещата са поканени авторитетни организации с идеална цел, комерсиални компании и индивидуални участници с идеи и практики за просперитета на българите в Чикаго и България. Всеки българин може в продължение на няколко минути да представи свои оригинален продукт, който може да се мултиплицира и експортира до българите по света. Като пример за такъв продукт ще посочим „Фестивал Български дни в Чикаго“, „Пиано фестивал“, „На мегдана“ и други. Свои оригинални продукти могат да представят транспортни компании, църкви, училища, дипломатически служби, научни центрове, адвокатски кантори, преводачески бюра и други институции.
Вторият етап от развитието на българската общност е „Неофициален конкурс за индивидуалните възможности и приноси на българите в Чикаго“.

.

Никола Чаракчиев
Български научен център – Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.