Home » Избрано

Върховният съд на САЩ подкрепи Monsantо и създаде прецедент

2013.05.17 Няма коментари
Spread the love

Върховният съд на САЩ подкрепи Monsanto, като узакони възможността компанията да контролира използването на създадените от нея генетично модифицирани семена. Според съда бизнесът може да блокира усилията за заобикаляне на патенти на самовъзпроизвеждащи се технологии.

Съдиите единодушно се произнесоха в полза на Monsanto в делото срещу Хю Бауман, фермер от Индиана, който вместо да си купи соеви семена от оторизиран дилър, е използвал такива от реколтата си.

Карикатура:  http://okloios.blogspot.com/

Карикатура: Оkloios.blogspot.com

Според съда, по този начин Бауман е лишил компанията от законните приходи, създавайки пазарни копия на нейните продукти и е нарушил патентните права.

Прецедентът вече може да бъде отнесен и към останалите компании в сектора, като производителите на живи ваксини, лабораториите, създаващи нови щамове бактерии, използвани при медицински изследвания и др. Съдът на практика дава възможност на бизнеса да налага ограничения върху употребата на всички генетични продукти след първото поколение.

Това е огромна победа за Monsanto, чиито генно-модифицирани семена позволиха на компанията да се превърне в най-голямата в този отрасъл в глобален мащаб с приходи от 14.7 млрд. долара годишно. Освен това Monsanto е и основна цел на противниците на генетично модифицираните храни.

Източник:   Darikfinance.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.