Home » Избрано, политика

Спекулации около състава на кабинета Орешарски

2013.05.23 Няма коментари
Spread the love

Дали като реални възможности или заради инерцията на познатите имена, български медии споменават категорично партийни лица за бъдещи министри в новия кабинет.

Вече почти сигурният бъдещ министър-председател Пламен Орешарски изглежда е подложен на силен натиск от бъдещия носител на мандата за съставяне на правителство – БСП.

Самият Орешарски продължава да твърди, че не е говорил още с никого, но има доста широк кръг хора, които ще покани. Ако някой му откаже, имал с кого да го замени.

Дали като реални възможности или заради инерцията на отдавна познатите имена, вчера и днес много медии споменават категорично партийни лица за бъдещи министри.

Ивайло Калфин, Ангел Найденов, Янаки Стоилов, Петър Кънев, Младен Червеняков, Димчо Михалевски, Атанас Мерджанов. Драгомир Стойнев, Светла Бъчварова, Явор Куюмджиев са все хора от висшето ръководство на БСП.

Споменават се и имена на други, които, макар и обвързани със соцпартията, са уважавани като специалисти: финансистът “бюджетар”, зам.- министър в няколко правителства Кирил Ананиев, бившият председател на Комисията за финансов надзор (по време на тройната коалиция) Петър Чобанов, който е бил и шеф на Агенцията за икономически анализ, бившият депутат, министър и сегашна посланичка в Берн Меглена Плугчиева, лекарите д-р Таня Андреева, изп. директор на болница “Шейново”, и д-р Емил Райнов, някогашен шеф на НЗОК и зам.- министър.

Откъм коалиционния партньор ДПС също се чуват имена на партийци: Камен Костадинов, Хасан Адемов…

Всичко това обаче не изключва възможността Орешарски да предложи непознати имена които да изненадат и медиите, и обществото.

Твърди се, че бъдещият премиер си имал два списъка – бял и черен. Единият е с хората, които иска да види в кабинета си, а другият – на тези, които за нищо не света не би търпял.

Опитният финансист с дълъг стаж в Министерството на финансите, работил и за СДС, и за НДСВ, и за БСП-ДПС, не крие какви хора не би искал да вижда в екипа си – току-що завършили образованието си, без експертен потенциал, без управленски и жизнен опит. Но не иска и ярки партийци.

Според уважаваната икономистка проф. Христина Вучева, бивш министър на финансите, “Орешарски е един от най-добрите доценти в катедра “Финанси” в УНСС и един от най-добрите по въпросите на финансовия инженеринг. По-добър не можеше да намери нито една от партиите в момента. Но нямам увереността че тези, които го издигат и другите, които би трябвало да го подкрепят, ще сторят това доброжелателно”.

В няколко интервюта проф. Вучева припомни как неведнъж депутати са проваляли способни според нея хора, например и Филип Димитров, и Жан Виденов.

Загадката с имената е свързана и с друг въпрос –

дали новият премиер ще раздели сегашни мегаминистерства и ще настоява за нови агенции.

Според “Труд” ще има трима вицепремиери и задължително структурни промени на Министерския съвет.

От сегашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма щяла да остане само икономиката с възможен министър Петър Кънев – собственик на голямата печатница “Демакс” и член на Висшия съвет на БСП.

Туризмът щял се обособи в агенция, а енергетиката – отделно министерство.

От друга страна кандидатът за премиер в официални и неформални разговори давал да се разбере, че не смята да прави структурни промени в правителството, защото трябва максимално бързо да се започне работа.

Много труден ще е въпросът с просветното министерство, защото от тази посока се очакват най-острите и гневни реакции срещу Орешарски. Едва ли над 40 000 български учители са забравили обидата, която той им нанесе със “седянката” по време на най-голямата стачка в историята на България през 2007 г..

Бившата заместник-министърка в това министерство по времето на тройната коалиция (2005-2009 г.) Ваня Добрева, сега депутат от БСП, изглежда е кандидат за поста там.

Според “Дневник” повечето депутати от БСП били неспокойни, защото “нищо не е ясно, докато ДПС не си каже думата”.

Вчера всички забелязали колко дълго Делян Пеевски от ДПС престоял в кабинета на своя съпартиец, зам.-председателя на парламента Христо Бисеров, където влизали и излизали хора от левицата…

Според “Стандарт” било сигурно, че до Орешарски ще седне дамско трио.

БСП предложили депутатката Светла Бъчварова за земеделието, колегата й от гражданската квота д-р Таня Андреева за здравеопазването, а Местан настоявал народната представителка Искра Михайлова да поеме екологията.

Източник:   Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.