Home » Авторски страници

Разочарованата история

2013.05.24 Няма коментари
Spread the love

Boyko-Borisov

Кой не знае пожарникаря Бойко? Никой не го знае. Кой да го знае? Кой е чувал за главния секретар на МВР Бойко? Е-е-е, този всеки го познава. Българският Батман. Човекът с голям, черен, дълъг, кожен балтон. Как да не го знаем? Разперва го и прелита до митницата в Свиленград. Залавя лошите. Отново го разперва и ето го вече във Варна. Прави на пух и прах бандитите. След броени минути го виждаме в София да обира овациите.

Свръхчовек! Хубава роля, красива и благородна. Но дългът го зове и му се налага да стане кмет на София. Чували ли сте за столичния кмет Борисов? Ами, разбира се, как да не сте? Това е този, който строи детски градини, спортни зали, метро, асфалтира улици… При това винаги лично той ни дарява с благините, а парите ги вади от джоба си. Свръхкмет! Тръбата свири сбор. Няма как, налага се пожарникарят, главният секретар, кметът да се преквалифицира.

Батман ще става министър-председател. Типично по батмански обещава справедливост и възмездие. Дори уточнява какво има предвид, за да не стане някаква грешка. Щял да накаже олигарсите и местните феодали. Да им развали заменките. Да накаже крадците от предходните правителства. Щял да пребори корупцията по високите етажи на властта. Да почисти прогнилата съдебна система. Обещания с кодови думи: Законност, справедливост, правосъдие, възмездие. Чудо! Историята сама разтваря страниците си, готова да запише имената Бойко Борисов със златни букви. Повярвалите български граждани притаяват дъх и чакат.

Кой не познава Бойко – обещавачът на справедливост? Излишен въпрос, всички си го знаем. Малки деца радостно му се усмихват, ученици тръпнат при появата му, пенсионери редят оди и поеми в негова чест. Майки и съпруги, щастливо омъжени до вчера, днес са готови да зарежат и деца, и мъже, и да се отдадат на свръхобещавача. Слънчасалите съпрузи радостно ръкопляскат. Лудница.

Историята с разтворените страници чака. Минава първата година от едноличното управление на Батман. И нищо. Само приказки за това колко са лоши тези преди него. Отминава втората година. Предишните крадци пак са лоши. Добавката е, че Батман отново се преквалифицира. От обещавач на справедливост – в строител. Търкулва се и трета година, след нея и четвърта. И пак нищо от великите обещания за справедливост не е изпълнено. Вече никой и не очаква. Вече всички са разбрали – човекът с балтона няма да се бори сам срещу себе си.

Историята, изморена и отегчена от чакане, затваря страниците си. Разочарована за пореден път, не записва никакви имена. Минават години. Кой не знае Бойко Борисов? Кой да го знае? Имаше там някакъв, ама…

.

Ивайло Зартов,

15 май 2013 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.