Home » Авторски страници

Размисли в деня на размисъл

2013.05.11 Няма коментари
Spread the love

Днес нямам право да агитирам, а и нямам и никога не съм имала такива намерения. Искам само да споделя факти. Дано да помогнат в избора ви, ако още не сте го направили.

Факт 1

За мое съжаление и за пореден път утре ние, българите, ще отидем да гласуваме не за да изберем най-добрите и най-можещите, а за да изберем уж „по-малкото зло”, т.е. за да направим своя наказателен вот. През 1964 г. Svend Ranulf пише, че общества, в които преобладаващата част от средната класа се намира в най-ниския диапазон (т.е. преобладава ‘lower middle class’), са най-склонни по време на избори да раздават „народно правосъдие” или т.нар. наказателен вот. Това, например, довежда Хитлер на власт в Германия. И друго – тази тенденция изчезва, само когато средната класа започне да притежава определен стандарт, богатство и престиж.

Мисля, че е излишно да спорим има ли средна класа в България – да, има я, но тя е много малък процент, а по-голямата част от този малък процент е в рамките на ‘lower middle class’. Това може би ще ви накара да се замислите какво се е случва в България от демокрацията насам. Но не спирайте дотук, върнете се и го приложете и от 1944 г. до 1989 г., а защо не и от Освобождението до наши дни.

Факт 2

Да се огледаме къде сме. По тази тема най-много ме боли. Е, всичките ни управници – дотук ни докараха. Пак не визирам само последните години.

Където и да „цъкнете”, едно ще видите – кое е, няма да ви казвам. Вярвам, ако не 100% в интелекта на човешкия вид, то поне в способността му да различава номерата и най-вече в закодираното в нас желание да преследваме личното и общочовешкото щастие. А те, както знаем, са свързани (Аристотел).

http://en.wikipedia.org/wiki/Index_of_Economic_Freedom

http://en.wikipedia.org/wiki/Press_Freedom_Index

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

http://en.wikipedia.org/wiki/Quality-of-life_Index

http://en.wikipedia.org/wiki/Gross_national_happiness

Untitled333

 

Ако нямате време – ето една бърза и обобщена версия:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_freedom_indices

Untitled222

 

Да мислим и да гласуваме. А не в обратния ред. То не, че не може, но на мен не ми се чака още 4 години. А на вас?

 

Венета Магистрели

Пекин, 11.05.2013 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.