Home » Е-Списание, история

Исторически календар: 9-ти май

2013.05.09 Няма коментари
Spread the love

Ден на победата и ден на Европа

 

Така изглежда Берлин непосредствено след края на войната. Снимка: Уикипедия

Така изглежда Берлин непосредствено след края на войната.

На този ден през 1945 г. е подписана безусловната капитулация на хитлеристка Германия – завършва Втората световна война.  Поради това 9-ти май е обявен и се празнува като Ден на победата.

Във Втората световна война участват 61 държави, засегнато е пряко почти 80 % от населението на земята. Военни действия се водят на териториите на 40 държави. Загиват общо почти 57 милиона души.

Актът за капитулацията е подписан в нощта на 8-ми срещу 9-ти май 1945 г., когато в Западна Европа и САЩ е все още 8-ми май, а в Съветския съюз и страните от Източна Европа – 9-ти май.

САЩ и страните от Западна Европа празнуват края на Втората световна война на 8-ми май, а Русия и страните от бившия социалистически блок – на 9-ти.

.

9-may-denyat-na-evropaНа 9-ти май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман  призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като “първа реална стъпка към създаването на европейската федерация”. Той предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на този отрасъл. Страните, към които апелира Шуман, са участвали доскоро в унищожителен военен конфликт, в най-голямата обща война в историята на континента и на света.

Това предложение, наречено Декларацията на Шуман, се приема за началото на пътя по създаването на Европейската общност и на Европейския съюз. По-късно 9-ти май е обявен и за ден на Обединена Европа.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.