Home » Е-Списание

Имигрантите в САЩ очакват важни реформи след месец

2013.05.22 Няма коментари
Spread the love

Правната комисия при Сената на САЩ одобри новата имиграционната реформа. Законопроектът за имиграцията, който ще даде шанс на милиони нелегално живеещи в САЩ, направи стъпка напред в Конгреса.

През юни предстои гласуване в Сената, където реформата трябва да получи поне 60 гласа “ЗА“. Ако това се случи повече от 10 милиона имигранти в САЩ ще получат легален статус (вероятно от началото на 2014 година, но не по-късно от влизането на закона в сила от 2017 година).
Имиграционната реформа остава приоритет за Барак Обама. В изявление, американският президент поздрави гласувалите в Правната комисия, като каза, че законопроектът е “в съответствие с принципите на здравия разум и отговаря на предизвикателствата поставени от счупена имиграционна система”.

Пак според новия законопроект, лотарията Green Card ще бъде заменена с точкова система, която ще подпомага младите, и хората с добро образование и квалификация.

Докато някои се радват на новите изменения при “Зелената карта”, тези промени вече притесниха потенциални имигранти от Африка. Според тях сегашната система трябва да бъде запазена, тъй като се предоставя равен шанс за всеки, който иска да спечели „Зелена карта”.

Законопроектът се възприема като най-голямата реформа на американската имиграционна политика за повече от четвърт век, научи Еврочикаго. Последният законодателен опит за имиграционна реформата се провали в Сената през 2007 година.

След гласуването във вторник вечерта, имигранти и активисти, струпани пред залата на Правната комисия са избухнали във аплодисменти.

Законопроектът също така включва разпоредби за засилване на сигурността по границите по американско-мексиканската граница, като се използват допълнителни средства и безпилотни летателни апарати. Предвижда се и увеличение на броя на визите за хай-тек специалисти.

 

Няколко по-важни точки от законопроекта за имиграция в САЩ

Позволява се на хората, живеещи незаконно в САЩ, да получат “регистриран временен статут на имигрант”. Временният статут ще струва $ 500 и може да бъде подновяван след шест години. Кандидатите обаче трябва да са пристигнали в САЩ преди 31-ви декември 2011 г. и да са поддържали непрекъснато физическо присъствие.  Законът не важи за имигранти с углавни присъди.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.