Home » Авторски страници, българи зад граница

Годишно състезание за веселите и находчивите, организирано от българите в Бесарабия

2013.05.26 Няма коментари
Spread the love

KVN-0105

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В украинската столица на хумора гр. Одеса премина най-мащабното събитие на годината за българската общност в Бесарабия. На 25 май 2013 г. се състоя финалът на 3-ти сезон на КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна. КВН (Клуб на веселите и находчивите) е състезание по хумор, в което отбори, състоящи се предимно от студенти, се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки и други.

Игрите на КВН са винаги популярни и събират милиони зрители пред екраните в Украйна, Русия и Беларус и други републики от ОНД. Първата игра се провежда преди 50 години и успява да пребори политическата машина на съветския режим. Днес мнозина училища и университети имат свои отбори, като състезанията се провеждат от регионално до международно ниво. Вече за трета поредна година Българският КВН в Одеса се провежда от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“.

KVN-0101

Тази година в битката за Купата на Конгреса на българите в Украйна се включиха десет отбора. За пръв път имаше и представители от Молдова. Третият сезон се състоя от три етапа: четвърт-финал, полуфинал и финал. Във финалната игра, на тема „Народна мъдрост“, се състезаваха пет отбора: «Люти чушки», «Делжилерски трендафил», «Три пиперя», «Дивитлийски гламур» и «Супер Троенци».

Финалът започна с традиционно приветствие на тема „От сън спомен няма“, продължи с видео конкурс „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“ и завърши с музикално домашно задание „От всяко дърво свирка не става“. Всеки конкурс бе оценяван от жури, което определи носителя на Купата на Конгреса на българите в Украйна. Това е отбор „Супер Троенци“. Именно те получават голямата награда на Бесарабската лига КВН – едноседмична почивка в България за целият отбор.

KVN-0102

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На финала на най-мащабното българско мероприятие в Одеса гостуваха вокалния ансамбъл „Здравец“ към Одеския български културно-просветен център „Аз Буки Веди“, танцовия състав „Лудо-Младо“ към Български младежки клуб „Актив“ и Оркестър „Мегдан“.

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» и на Бесарабската лига КВН сподели:

„Завърши поредният сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна. Със сигурност мога да кажа, че това бе най-очакваното мероприятие на годината. Финалът събра над 1200 българи, които получиха незабравими емоции от петте най-силни отбора на трети сезон. Преди три години, на първата игра на българския КВН в Одеса, събрахме само 250 човека. От година на година аудитория расте, появяват се нови отбори. Бесарабският хумор е интересен на зрителя. Участниците сами пишат сценариите, постановките ги правят самостоятелно. Създаването на българския КВН даде възможност за реализация на още един проект – възраждането на българския театър в Одеса. В състава на Одеския български драматичен театър влизат много от участниците на състезанието по хумор. Първата постановка „Рейс“ бе представена на Международния театрален фестивал в Тополовград миналата седмица. Приятно е, че нашата дейност способства за развитието на българската култура в Украйна“

 

Максим Димитров,
Информационен портал на българите в Украйна

На снимките:  Отборът победител “Супер троенци”

KVN-0103

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.