Home » Авторски страници, българи зад граница

Българско Великденско тържество в Сеул

2013.05.05 Един коментар
Spread the love

Поради географското си положение българите, живеещи в Корея, са сред първите наши сънародници, които се поздравяват с Възкресение Христово.

На снимката – Великденската литургия в православния храм “Свети Николай” в Сеул.

Easter001
.

Easter003 На 5 май, вече за пета поредна година, братята Михал и Филип Ашминови, собственици на известния ресторант в Сеул „Зелен”, поканиха българската общност в Южна Корея на Великденско тържество.

С дарените средства и усилията на екипа на ресторанта, и с подкрепата на българското посолство, предоставило вино, българските граждани приветстваха в сърцето на южнокорейската столица светлия християнски празник с народни песни и хора, с вкусни козунаци и красиво боядисани яйца.

Сред гостите бяха посланикът на Република България Петър Андонов и посланикът на Сърбия Слободан Маринкович, които произнесоха по случай празника приветствия към събралите се български, сръбски, румънски, полски и корейски граждани.

Председателят на неправителствена група за българо-корейско приятелство и преподавател в специалност Българистика в Университета за чужди езици „Ханкук” г-н Чо-хюн Чой поздрави с кратко обръщение гостите на тържеството, и заедно с корейските студенти по български език от университета изпълниха песента „Лиляно моме”. Българите Павел Николов и Мария Костадинова зарадваха присъстващите с песните „Сбогом моя любов” и „Катерино моме”, а актьорът Пенчо Пеев приветства гостите на тържеството със стихотворенията на патриарха на българската литература Иван Вазов „Аз съм българче” и „Отечество любезно, как хубаво си ти!”. Бе организирана и благотворителна кампания за събиране на средства за нуждаещи се болни деца в България.

Easter004

На снимката: Посланиците Петър Андонов и Слободан Маринкович

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.