Home » Авторски страници

Българската премиера в АУБ на „Недостатъчност“ на Карл Джераси

2013.05.08 Няма коментари
Spread the love

Пиесата от Карл Джераси „Недостатъчност” ще бъде поставена за първи път на българска сцена от студенти и възпитаници на АУБ. Премиерата е част от тържествата в чест на дипломирането на деветнадесетия випуск на Американския университет в България.

Студенти и възпитаници на АУБ представят за първи път на българска сцена „Недостатъчност” – пиеса от „бащата” на противозачатъчното хапче и световноизвестен учен Карл Джераси.

Представлението на български език е на 9 май 2013 г. (четвъртък) от 18:00 часа в театралната зала на Студентски център „Америка за България“ – вход свободен.

Ден по-късно, в петък, желаещите ще могат да гледат пиесата в оригинал на английски език от 18:00 ч.

Карл Джераси. Снимка: dreamshall.com

Карл Джераси. Снимка: dreamshall.com

Присъстващите, също така, ще имат възможност да се запознаят с откривателя Карл Джераси – една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие в света. Джераси идва в България, за да поздрави и даде напътствия на завършващия 19-ти випуск на АУБ по случай дипломирането им, което ще се състои на 11 май от 10 ч. на централния площад в Благоевград.

За пиесата:

В „Недостатъчност” си дават среща наука, любов и съдебен процес. Йежи Кжиш е полски химик с интереси в мехурологията. Да, има такава научна дисциплина! След три години работа в един американски университет, той настоява да получи постоянен договор. Неговите колеги, обаче, са скептични към научния му потенциал. Спорът им излиза извън контрол, когато той решава да докаже правотата си, предлагайки им да дегустират неговото експериментално шампанско. Това води до неочаквани последици…

За автора:

Карл Джераси е роден във Виена, но прекарва част от младежките си години в България. Писател и почетен професор по химия към университета „Станфорд”, той е автор на повече от 1 200 научни публикации и е един от двамата американски химици, удостоени с двете най-високи американски научни награди: „Национален медал за наука” (през 1973 г. за синтеза на стероиден контрацептивен лекарствен препарат за перорална употреба, известен като „хапчето”) и „Национален медал за технологии” (през 1991 г. за популяризирането на нови подходи за контрола над насекомите). През последните 23 години той публикува разкази, поезия и пет романа, които онагледяват човешкото лице на науката и вътрешните конфликти, пред които са изправени учените, под формата на „наука, облечена в художествена проза”. Автор е и на автобиография, мемоари и девет пиеси, три от които вече са били на българска сцена. Премиерата за България на последната му пиеса „Недостатъчност” ще се състои в театралната зала на АУБ на 9 и 10 май 2013 г., съответно на български и английски език.

 

Албена Кехайова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.