Home » Е-Списание

Аферата с тока в България продължава да не се разплита

2013.05.07 Няма коментари
Spread the love

“Как ни крадат чрез електромерите”

Към таблото в апартамента вързах контролен електромер и установих, че отчита два пъти по-малка консумация, отколкото отчита официалниятпише ни нашата читателка от България Минка Минкова.

Намерих заводската характеристика на електромер “Дейзи”пише още тя. – В т.3 пише за 4 тарифи и инфрачервен порт (вход за отчитане и препрограмиране). И най-важното – “т.3.2.2 – ЗА АВТОМАТИЧНО ОТЧИТАНЕ И ПРОМЯНА НА ПАРАМЕТРИТЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ОПТИЧЕН ИНФРАЧЕРВЕН ИНТЕРФЕЙС…”. По мои изчисления на месец ми взимат само около 10 лв. отгоре. Ако се умножат обаче тези 10 лв. по 70 хиляди граждани, ще станат 700 хиляди лв., ако се умножат по 700 хиляди граждани, сумата става 7 милиона лв. А абонати са не само гражданите – такива са разбира се и фирми, цехове, детски градини, болници, училища и пр.

Защо от Стандартизация минават да проверяват кантарите, а не може да се проверяват електромерите? Защо, ако искам проверка, трябва аз да плащам, след като устройството за измерване не е моя собственост? – пита се също г-жа Минкова.

.

По този и по сходни въпроси преди около месец  Д-р Радко Ханджиев от Асоциацията на данъкоплатците в България е изпратил Отворено писмо до Омбудсмана на Р. България, озаглавено Как ни крадат?”

В това писмо се казва, между другото, че:

Електронният електромер е микро-компютър. Функцията „броене“ се изпълнява от програма. Кражбата може да стане по няколко начина. Единият е чрез залагане на определена функция в самата програма, така че в даден момент броенето да става с огромна “грешка” в полза на ЕРД-то. Вторият е чрез вграден комуникационен интерфейс от тип сериен RS232, RS485; също Bluetooth, GPRS, radio modem, powerline modem, LAN port, InfraRed port (M-Bus). В масово подменяните електромери е вграден инфрачервен интерфейс. Той изглежда като две “очички” в дупката на металната шайба. Оптична глава се залепва с постоянен магнит за шайбата. Интерфейсът не е нито пломбиран, нито прикрит. Ако достъпът е защитен, паролата се знае единствено от производителя, ЕРД-то, лабораторията, които параметризират уреда.„Оправомощената“ ЧЕЗ Лабораториз България ЕООД, за която официално се твърди, че е ликвидирана след разкритията на Le Monde Diplomatique, всъщност продължава да съществува под името Дирекция „Мерене и управление на данните” към ЧЕЗ.

Както и че:

Специализирана комисия на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще проверява „на случаен принцип“ електромерите в Кърджали. Омбудсманът г-н Константин Пенчев е поискал професионално становище, за да отговори на отправените към него въпроси на граждани дали е възможна манипулация с цел завишаване на действително консумираното количество ток. В комисията са включени и представители на ЕРД, уточнява председателят на агенцията Ангел Ангелов.

Така, както е съставена, комисията трябва да проверява себе си. Защото ДАМТН, както и председателят й г-н Ангелов, са част от корупционния механизъм на ЕРД, на енергийната мафия. За съществуването й отдавна алармират енергийни експерти, общественици, публицисти.През 2006 г. членът на ВС на БСП Илия Божинов вече е категоричен за наличието на „енергийна мафия”. Журналистът от в. „Труд” Георги Великов предупреждава за нарастваща заплаха от „енергиен фашизъм”. През 2008 г. скандални факти, навеждащи за престъпни деяния посредством уредите за измерване, успяват да се промъкнат в публичното пространство. По инициатива на авторитетния специалист по метрология проф. д-р Илия Ценев се организира петиция, с която публични личности и граждани въстават срещу „разюзданата и безнаказана узаконена кражба“, осъществявана чрез „оправомощаване“ на монополисти като „Софийска вода“, столичната „Топлофикация“, „ЧЕЗ“ да притежават лаборатории, в които да проверяват точността на… собствените си уреди за измерване!

Конкретно разкритие за „оправомощаване“ на „ЧЕЗ Лабораториз България ЕООД“ в престъпване на Закона за измерванията (ЗИ) и срещу милионен рушвет публикува българското издание на Le Monde Diplomatique. В. „Банкер“ разшири темата с извършени „оправомощавания“ в полза на „Бруната“, „Овъргаз Сервиз“, „Енбра България“ – все в престъпване на закона.

С писмо №17/23.05.2008 г., ръководената от проф. Ценев фондация „Качество 21 век“, депозира в МИЕТ проект за изменение и допълнение на ЗИ, така че да се пресече възможността свързани лица сами да контролират собствените си уреди. Според експерта, един уред може да се манипулира и да показва извън допустимата грешка, ако лицето което му въздейства е сигурно, че след него никой няма да го проверява, нито да удостоверява, че уредът мери неточно. Разговори в същата насока проф. Ценев води и с председателите на ДАМТН Ани Тодорова, Олга Манафова, Борислав Георгиев, Ангел Ангелов. Да, същият този Ангелов, който понастоящем оглавява ДАМТН. Нека не гадаем защо проектът е архивиран „към дело“. И защо за 3-4 години като ръководители на агенцията са превъртени четирима председатели? Досега не са оспорени медийните твърдения за „милионен рушвет“ само от едно „оправомощаване”.

(Целият тест на цитираното Отворено писмо на д-р Радко Ханжиев до Омбусмана може да се прочете тук.)

.

Въпреки заканите на Цацаров, обвинени за високите цени на еленергията няма,

пише днес в. “Сега”:

Въпреки заканите на главния прокурор Сотир Цацаров, че държавното обвинение има воля да доведе докрай разследванията в ЧЕЗ, Националната електрическа компания и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, до момента Софийската градска прокуратура не е повдигнала нито едно обвинение по шумно обявените преди месец пет разследвания.
Петте разследвания започнаха след проверка на прокуратурата в трите електроразпределителни дружества, ДКЕВР и НЕК. Активността на държавното обвинение дойде като отговор на масовите протести срещу високите сметки за ток, които свалиха правителството на ГЕРБ.

След двуседмично четене на документи прокуратурата обяви, че министерството на икономиката е пропуснало да си прибере дивиденти от печалбата на ЧЕЗ, докато все още беше собственик на 33% от акциите на дружеството. В периода 2007-2011 г. печалба е разпределена само за 2010 г., независимо че всяка финансова година е приключвала на плюс. През 2011 г. печалбата е 546 млн. лв., в края на 2012 г. – 593 млн. лв. 33% от тези суми е трябвало да отидат в държавата, твърди прокуратурата. Заради тези пропуски държавното обвинение започна разследване срещу неизвестни длъжностни лица от министерството.

По същия начин – срещу неизвестни извършители – бяха формулирани и още три от разследванията. Те са за безстопанственост и длъжностни престъпления в НЕК, ДКЕВР и ЧЕЗ. Според прокуратурата държавната компания е поела ангажимент да изкупува на 100% произведената от ТЕЦ “Марица-изток” 1 и 3 ел. енергия, макар да е било ясно, че сделката се сключва по неизгоден за държавата начин и НЕК ще търпи загуби.

Срещу неизвестни служители на ДКЕВР пък започна разследване за това, че през септември 2012 г. са одобрени заявления за бъдещи високи разходи на предприятия, произвеждащи зелена енергия, без никакъв икономически анализ. Този вид електричество се изкупува на по-високи цени с идеята, че така се стимулира екологичното производство. Заявления за временни цени за достъп до мрежата, в които са посочени и въпросните разходи, са подадени на 13 септември 2012 г. Те са одобрени още на следващия ден от ДКЕВР, без тя да извърши анализ. Според прокуратурата това е престъпление по служба.

За умишлена безстопанственост прокуратурата разследва и неизвестни лица в ЧЕЗ. Това досъдебно производство започна на базата на доклад на Агенцията за държавен финансов контрол, в който бяха открити нарушения при някои от 396-те обществени поръчки на фирмата. Одиторите установиха, че през 2011 г. чешкото дружество не е провело търгове за 350 хил. лв. без ДДС.

Към момента прокуратурата не е повдигнала обвинение и по единственото разследване, което се води срещу известен извършител – бившият директор на НЕК Михаил Андонов. Държавното обвинение смята, че той е сключил неизгоден договор за правни услуги и процесуално представителство в периода 15 септември 2011 – 5 юни 2012 г. Освен това от прокуратурата обявиха, че срещу него ще има и обвинение в безстопанственост. То е на база доклад на ДАНС, който е секретен, и затова разследващите отказаха да обявят какво е извършил Андонов.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.