Home » Избрано

Защо Бостън и защо точно сега?

2013.04.17 Един коментар
Spread the love
Снимка: АФП

Снимка: АФП

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Защо в Бостън и защо точно на 15 април? Атентатът по време на бостънския маратон предизвика множество спекулации. Съвсем сигурно е обаче, че мястото на атентата, както и денят, в който той бе извършен, не са случайни.

.

Б. Узунова,  Дойче Веле

Бостън заема ключово място в американската история. Именно тук през 1775 година се водят първите битки за независимост от английските колониални владетели. В деня на атентата американците празнуваха своя традиционен “Patriots Day”- в памет на именно тези събития от 18-ти век. Кулминационната точка на тържествата е маратонското бягане – един неотменим ритуал за хората от “града на революционерите”. Не на последно място Бостън е и градът на легендарното движение “Чаено парти”, в чиято програма понятието “национална гордост” играе много важна роля. Атентатът от 15 април е удар именно срещу това национално самочувствие.

Краят на нормалността

Всички тези факти носят в себе си заряда на една символика, която е показателна за американското свободолюбие. А това превръща Бостън в “идеална мишена” за радикалните ислямисти. Все още обаче не знаем дали атентатът е тяхно дело, така че поне засега трябва да се въздържаме от подобни предположения. Във всички случаи обаче става дума за перверзен акт на т. нар. психологическа война. Защото терористите, които и да са те, без съмнение са искали да покажат едно: че Америка си остава уязвима, независимо от това колко сигурна се чувства. Лошата новина е, че Америка сега отново ще се види принудена да търси враговете си. А добрата вест е, че президентът този път се казва Барак Обама, а не Джордж Буш. И все пак: нормалността, която почти се беше установила в Америка, сега отново ще отстъпи място на драстичните мерки за сигурност.

Америка скърби

В продължение на над 11 години американците имаха късмет: те виждаха ужасяващи кадри като тези от Бостън само по телевизията, защото атентатите се случваха другаде – някъде в Близкия Изток, в Африка, Азия или Русия. През последните няколко години световният тероризъм си подбираше все “меки цели” и извършваше нападенията си в страни, в които се проникваше сравнително лесно. Съединените щати с техните въоръжени до зъби служби за сигурност, строг граничен контрол и рестриктивно законодателство останаха пощадени. До 15 април тази година.

Пак чуждофобия?

През последните няколко години късмет имаха не само американците като нация. Късмет имаше и президентът Обама. За разлика от предшественика си Буш, той не трябваше да се оправдава за слабости в работата на службите за сигурност, нито пък за липсата на координация между тях. Дори напротив: Обама имаше щастието да отпразнува най-големия засега успех в борбата срещу международния тероризъм – залавянето на Осама бин Ладен. Този успех изигра немалка роля за преизбирането му на президентския пост.

По негово време терористите в Афганистан, Пакистан, Ирак и на много други места по света бяха изтикани в отстъпление, включително и благодарение на новата американска стратегия за атаки с безпилотни самолети. Само че 15 април промени ситуацията основно. Вече е ясно, че Обама е изправен пред може би най-трудното предизвикателство на своя досегашен мандат. От начина, по който ще посрещне това предизвикателство, ще стане ясно дали свободолюбива Америка е в състояние да открие виновните за престъплението, без да изпада в нова чуждофобия. И без да търси нови врагове.

.

One Comment »

 • Mariana said:

  “Двамата заподозрени за бомбените атентати на бостънския маратон са братя от чеченски произход, съобщи американската телевизия Ен Би Си. Един заподозрян бе арестуван, но почина в болница от множество огнестрелни рани. Той се казва Тамерлан Църнаев, на 26 г. През 2009 г. е арестуван за нападение над приятелката си, съобщава “Ню Йорк Таймс”.
  Полицията преследва другия в района на градчето Уотъртаун, съобщи в.”Бостън глоуб”.
  Издирваният “заподозрян N2” е бил идентифициран като Джохар Църнаев, на 19 г., от Кембриндж, Масачузетс.
  Той живее легално в САЩ от поне една година. Преди това се смята, че е живял в Турция, съобщи NBC.
  В руската социална мрежа “ВКонтакт” има ползвател с такова име. Според профила му през 2001 г. той е завършил училище в Махачкала /Дагестан/, след което е заминал на учи в Cambridge Ringe & Latin School и е завършил през 2011 г. Членува в групите CHECHEN’S и “Чечня Все про Чеченскую Республику”.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=645835

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.