Home » Избрано

Чешка медия: ТИМ притежава част от ЧЕЗ

2013.03.07 Няма коментари

Чешкото икономическо издание “Е15” пише, че част от енергоразпределителното дружество “ЧЕЗ България” е в ръцете на икономическата групировка ТИМ, която е описана като “най-голямата престъпна организация в страната”. Групата ТИМ контролира 25% в българската компания “ЧЕЗ Електро” и 5% дял в “ЧЕЗ Разпределение”.

Данните са от финансовия отчет на “ЧЕЗ България” за последното тримесечие на миналата година, който е на разположение на изданието Е15.

ТИМ са се сдобили с тези дялове на фондовия пазар чрез фирма “Химимпорт”, която е тimage.phpяхна собственост.

ТИМ е създадена в началото на 90 година, първоначално като фирма за охрана. Основана от бившите членове на елитни военноморски части Тихомир Иванов Митев, Иво Георгиев Каменов и Марин Великов Митев.

В началото на 90-те години те се наложиха като охранителна фирма, занимаваща се с изнудване и рекет, казва редакторът на разследващия портал Bivol.bg Атанас Чобанов за Е15.

Още през 2005 г. тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю предупреждава за “бизнеса” на ТИМ в грама, която по-късно беше разпространена от “Уикилийкс”.

Посланик Пардю определя групата като една от най-опасните престъпни организации в България, занимаващи се с пране на пари, трафик на наркотици или проституция.

Българският Ян Палах освети ТИМ

“Промениха се, опитвайки се да се очистят и престъпните им дейности вече са в сферата на белите якички”, казва днес Чобанов, който работи за сайта Биволъ от Париж.

Предполага се, че ТИМ използва пари от пенсионни фондове за собствени инвестиции, което е забранено от закона. От Биволъ твърдят, че разполагат с доказателства за това.

Доскоро обикновените българи имаха много малко възможности да научат нещо за бизнеса на ТИМ, медиите не пишат много за групата, посочва още чешката медия.

Това се промени с “българския Ян Палах” – Пламен Горанов, който се самозапали през февруари като протест срещу дейността на ТИМ и свързваният с тях кмет на Варна Кирил Йорданов.

За медиите това е повратна точка, казва Чобанов.

“Българите излязоха на протест срещу високите цени на тока. Но това, което се случи във Варна е нещо съвсем различно. Това са протести срещу мафията”, коментира още той.

Собствениците на ТИМ се считат за едни от най-богатите и най-влиятелните бизнесмени в страната.

Тяхната империя включва авиокомпания “България Еър”, банка ЦКБ, холдингът “Химимпорт”, и няколко медии. Собствеността им се оценява на 2 млрд. евро. В техните над 150 фирми работят над 30 хил. души.

 

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.