Home » Авторски страници

Изказване на Боян Кулов на консултациите за Обществен съвет при президента

2013.03.03 2 коментара
Spread the love

 

Боян Кулов се казвам. Много ми е приятно.

Уважаеми г-н Президент, Честита баба Марта! Аз естествено не мога да представя всички български общности зад граница. Ще ви кажа, че съм упълномощен от временните Обществени съвети на българите в чужбина да ги представлявам, които имат от своя страна представителства по всички континенти, и от втора страна съм председател на Асоциацията на българските училища в чужбина, които имаме също над 200 училища, които са също по всички континенти по света, както знаете.

Г-н Президент,

Три дни преди да бъдете избран, вие заявихте пред българската интернет медия Еврочикаго: „На първо място българите зад граница трябва да са реален участник в обществено-политическия живот. Аз казах това от самото начало на кампанията ни, а и на мен тази тема ми е много близка. Бил съм българин зад граница“. Аз също.

Затова съм тук за да кажа, че, на първо място, и ние сме част от майка България, и ние сме част от това общество, и бихме желали да участваме абсолютно пълноценно в него. Ще говоря само от името на организациите, които са ме упълномощили тук, и няма в никакъв случай да надвишавам правата си в това отношение.

По отношение на структурата на съвета, за да завършим с това: За да бъде представителен, за да бъде… да се чуват всички гласове по равно, трябва да се чуят и гласовете на нашите сънародници в чужбина, при всички положения. Не толкова в секторните съвети – защото ние смятаме на първо място, че при нас има специфика, естествено. Законите на България важат само върху нейната територия. Затова трябва да има законово уреждане на това реално участие на обществените организации при взимането на решения по всички въпроси, но особено по въпросите на българите в чужбина. Законово това трябва да се уреди точно затова, защото обществените организации са тези, които имат влияние зад границите на България; не толкова голямо влияние, каквото има българската държава, и съвсем различно по структура и вид.

Ние сме за обединение на нацията, ние сме за премахване на разделението на българи в България и българи в чужбина. И това смятам, че по най-добър начин може да се реши чрез реално и ефективно участие на сънародниците ни зад граница в обществено-политическия живот чрез легитимни изборни представителни институции. Съвсем конкретно:

– Ние искаме пълноценен избирателен район „Чужбина“;

– Искаме изборно национално представителство – което е уредено в закон, но не се изпълнява; искаме Национален съвет, избран, легитимен Национален съвет;

– Искаме премахване на конституционната забрана за лицата с двойно гражданство да могат да бъдат избирани;

– Искаме законово уреждане на държавната финансова и методическа подкрепа за обучението на българчетата в чужбина. Все пак, аз съм пристрастен – за да има българи в чужбина, те трябва да могат, децата трябва да могат да учат български език, история и география на България; това трябва законово да се уреди. До голяма степен беше в закона… в проектозакона, който не беше приет за съжаление, но трябва да бъде – и ние ще настояваме това да бъде във всеки един закон за образованието в Република България.

– Запазване правото българските дипломатически мисии да организират български училища зад граница, запазване на правото. В противен случай най-голямото българско училище зад граница с 250 ученици, в Лондон към посолството, ще трябва да бъде закрито от догодина.

– Изграждане на образователни механизми за обратна адаптация на българските деца, завръщащи се от чужбина.

– Ние искаме в България да се създадат благоприятни условия за завръщане на емиграцията; тя също иска това, голяма част от нея. Аз съм бил и вие сте бил в чужбина, аз 18 години… Така че това се желае от много голям брой хора.

– Пряк контакт със властта. Много е трудно, обратната връзка, граждански контрол, без това няма да минем в никакъв случай. В никакъв случай няма как да се връщаме в отминали политически форми за това. Но гражданското общество го налага. Хората в чужбина предлагат чрез интернет платформа, чрез колцентрове, консултациите да се извършват в определени дни, тогава платформите да се отварят… Както се прави това от комисарите в Еврокомисията, редовно, така може да се прави и от властовите институции в България.

Ще предоставя бележките си в електронен и писмен вид. Благодаря ви.

 

————————————————————————————

Бел.ред.:  Изказването е свалено чрез видеозапис от тази среща при президента от г-жа Велка Йордан-Йонкманс. Целият видеозапис може да бъде изгледан чрез следния линк.

 

2 коментара »

  • Jean Marinoff said:

    Здравейте,
    Казвам се Жан Мариноф, българин-американец съм, живял 20 години в Ню Йорк и още 1 в Швейцария. И в Ню Йорк и в Швейцария остава мистерия кой е иззбрал Боян Кулов и какъв е бил критерия. Ще се радвам ако г-н Кулов разясни какъв е бил процеса на упълномощяване, тъй като сме разтревожени от липсата на прозрачност по въпроса.

    “…че съм упълномощен от временните Обществени съвети на българите в чужбина да ги представлявам, които имат от своя страна представителства по всички континенти, и от втора страна съм председател на Асоциацията на българските училища в чужбина, които имаме също над 200 училища, които са също по всички континенти по света, както знаете.”

  • Pesho said:

    Г-н Маринов, оставете си тел. или Скайп на редакционния имейл и ние ще се свържем с вас, за да ви обясним. Подробности може да намерите (или да питате) и във ФБ: http://www.facebook.com/globalbulgaria?fref=ts

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.