Home » Авторски страници, Е-Списание

Консултации за създаване на Обществен съвет при Президента (видео)

2013.03.01 3 коментара
Spread the love

Приключиха консултациите при президента за създаване на Обществен съвет към служебното правителство. Консултациите започнаха около 14.00 часа, но малко след началото им част от представителите на протестиращите срещу монополите, както и на синдикатите, напуснаха.

Вижте видео (пълен запис) от Президентството.

.
Следва коментар на “Дневник” за Съвета

Свиканите от президента Росен Плевнелиев консултации за обществения съвет, който трябва да работи към служебния кабинет, започнаха със скандал. Представителите на протестиращите и КНСБ напуснаха, след като в декларация припомниха част от исканията си от предишните дни.

“Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Излизаме, за да се борим до край”, заяви пред вратите на президентството Ангел Славчев. От срещата излязоха представители на Конфедерация “Защита на здравето”, Национална асоциация “Българско Черноморие”и др.

Представителите на КНСБ също излязоха от срещата. Лидерът на синдиката изрази недоволството си, че на срещата присъстват хора, които представляват само себе си, като политолога Антоний Гълъбов и др.

Пред президентството се водиха спорове кои организации и лица имат право да присъстват на срещата. Да влезе поиска и Николай Колев – Босия, който се чудеше дали е в съвета. Присъстващите се възползваха от множеството представители на медиите, за да обявят своите искания и проблеми.

Така например представители на работещи в земеделието се оплакаха от политиката на министър Мирослав Найденов спрямо малките и средни производители в страната. Те недоволстват от ограниченията, поставени пред тях при кандидатстването по някои от най-важните мерки от Програмата за развитие на селските райони, както и от ниските изкупни цени на млякото.

Преди началото на консултациите пред президентството се беше събрала малка група, недоволстваща от поканените на срещата. След като излезе, лидерът на КНСБ Пламен Димитров започна пререкания с един от мъжете в групата. Протестиращият го обвини, че не защитава интересите на гражданите. Друг с мегафон попита “кой е Тренчев, че да ни представлява?”, имайки предвид ръководителя на другия голям синдикат “Подкрепа”. Пламен Димитров възрази, че по улиците са хора от заводите и фабриките и синдикатите могат пълноценно да изразяват интересите им.

“Не може с едни козметични дейности, един минава напред, друг назад, да се реши въпросът”, се изказа за оставката на кабинета Янко Петров, също напуснал заседанието. Той напомни искането на граждани за 50% гражданско участие в ключови органи на изпълнителната власт. По думите на Петров гражданите, дори когато нямат експертен капацитет, са най-вече гаранция за морала в политиката. “Когато ни видите да влизаме с високо вдиганата глава и да изкараме цялото време вътре, тогава съветът ще заработи”, каза Петров и завърши с призив протестите да продължат.

Мариана Христова, също поканена като представител на протестиращите, нарече консултациите “говорилня, на която няколко човека просто искаха да кажат тяхната организация какво е направила, преди да напуснат”.

Нямаме моралното право да бъдем на тази маса, коментира консултациите Ангел Славчев, един от постоянните участници в протестите. По думите му демонстрациите ще продължат, “докато не се измете всичко това, което е в момента навсякъде”. Славчев отказа да спомене конкретни имена на хора, които не трябва да бъдат включвани в съвета към бъдещия служебен кабинет. Според него на масата за преговори трябва да застанат истинските представители на гражданското общество.

След напускането на протестиращите консултациите при президента Росен Плевнелиев продължиха в намален състав. В началото на срещата Плевнелиев припомни, че президентската институция няма властта да реши проблемите на гражданите и затова съветът ще работи към служебния кабинет. Президентът предложи подобни съвети да функционират и към отделните министерства, а ако се окажат ефективни, дейността им да стане част от работата на следващото редовно правителство.

Темата за състава на обществения съвет беше най-дискутирана. Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии каза, че една част от участниците реално могат да бъдат чути от изпълнителната власт седем пъти седмично, докато същото не може да се каже за представителите на гражданите, затова е нужен баланс.

С него се съгласи Даниел Смилов от Софийския университет. Според него общественият съвет трябва да има силна консултативна роля в работата на бъдещия служебен кабинет, но не може да взема решения, тъй като няма пълноценна демократична легитимност, която се постига само чрез избори.

Ганев пък обясни, че противоположното на монополите е конкуренцията и в този смисъл национализацията няма да реши проблемите с електроразпределителните дружества.

Боян Кулов, представител на българските общности в чужбина, припомни обещанията на президента пред Еврочикаго преди изборите и поиска пълноценно представителство за българите зад граница чрез съответен нов избирателен район “Чужбина”.

Антоний Гълъбов коментира, че общественият съвет ще има смисъл, ако се разгърне на много нива – областно, регионално, местно, така че той да е пространството, в което да бъдат дискутирани публични политики.

Консултациите приключиха в 16.50 часа с обяснението на президента Плевнелиев, че общественият съвет ще работи, но няма да бъде правителство в сянка или заместител на парламента, а възможност всеки да бъде чут. Идеята е бъдещият служебен премиер да формира по-късно и съвета. Забележките, отправени днес на срещата по предложените правила за работа на новия орган, както и всички искания на представителите на браншовите и граждански организации, ще бъдат предоставени на служебния кабинет.

—————-

БСП: Цветанов внедри подставено лице на консултациите

Подставено лице на Цветан Цветанов е внедрено в Обществения съвет при президента, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му под натиска на Цветанов, в списъка на съвета е дописан Иван Павлов от синдиката на служителите на МВР. Според председателя на БСП Павлов е личен и верен човек на вътрешния министър в оставка, а целта, с която е внедрен, е той да блокира работата на друг представител на полицейски синдикат – Валентин Попов. /www.dnevnik.bg/.

Припомняме имената на всички първоначално поканени за участие в консултациите от протестиращите: Янко Петров, Мариана Христова, Ангел Славчев, Янко Андреев, Дончо Дудев, Людмила Манова, Георги Арсов, Светлин Тачев, Иван Петров, Ангел Георгиев – Националното представителство на Студентските съвети.

Поканени бяха още: представител на пациентските организации и сдружения, председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители”, Георги Русанов от комитета по проблемите на възрастните хора. И още: Елка Тодорова – Националния съвет за интеграция на хората с увреждания; Константин Стаменов – Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори ; Иван Милов – Офицерска легия “Раковски”; Валентин Попов – Председател на УС на СФСМВР; Георги Богданов – Национална мрежа за децата; Пламен Димитров – КНСБ; д-р Константин Тренчев –КТ “Подкрепа”; Тома Белев – Коалиция “За да остане природа в България”; Огнян Донев –КРИБ; Божидар Данев – Българската стопанска камара; Цветан Симеонов – Българската търговско-промишлена палата; Васил Велев – Асоциация на индустриалния капитал в България; Антоанета Цонева – Институт за развитие на публичната среда; Георги Ганев – Център за либерални стратегии; Гинка Чавдарова – Национално сдружение на общините; Боян Кулев – представител на българските общности зад граница; Биляна Гяурова-Вегертседер – Български институт за правни инициативи; Огнян Минчев – Асоциация “Прозрачност без граници”; Георги Стоев – Индъстри Уоч; доц. д-р Даниел Смилов – СУ “Св. Климент Охридски”; доц. д-р Антоний Гълъбов – Нов Български Университет.

3 коментара »

 • Гледащ said:

  Най-интересното за мен изказване – някъде от 1:28:00 час.

 • Pesho said:

  2:01:00h – Тома Белев
  2:04:00 – Антоанета Цонева
  2:15 Попов – МВР
  2:27 Смилов СУ
  2:30:40 Боян Кулов – представител на АБУЧ и на Временните обществени съвети на българите зад граница
  2:36:41 Хр. Иванов – ИПИ
  2:45 заключение от Плевнелиев

 • стефан said:

  Антоанета Цонева не присъстваше . така че, в 2:04 не е тя.

  иначе, както обикновено – говорилня.

  учуден съм, че Тома Белев не предложи създавенто на национален парк българско черноморие. това е най-силното нещо, което има в исканията им. работата на парче и особено техничесите детайли по току що приетите промени в закона за черноморксото крайбрежие са дребнотемие.

  Боян Кулов направи едно от най-структурираните и смислени изказвания. Като в преамбюла си хубаво закова президента, че три дни преди избора си обеща тук, в Еврочикаго, че на първо място ще работи за включване на българите от чужбина в обществено-политическия живот, но и това си остана предизборно обещание.
  затова днес хората манифестират в Бг – защото политиците не си изпълняват на обещанията. има криза на представителната демокрация и хората не намират в политическите партии и изборите за народни представители, начин да им бъдат решени проблемите.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.