Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Република Корея отбелязаха Националния празник 3-ти март

2013.03.03 Няма коментари
Spread the love

Днес, 3 март 2013 г., българската общност в Сеул се събра, за да отбележи Националния празник 3-ти март в православния храм “Свети Николай” в южнокорейската столица.

Първоначално присъстващите почетоха неделната литургия в храма. След това родолюбивите българи, собственици на рeсторант “Зелен”, братята Михаил и Филип Ашминови, поканиха всички на обяд в трапезарията на църквата. Както винаги, майсторите готвачи Васил Терзийски и Марин Маринов поднесоха вкусни български ястия на гостите. Заедно с българите тържественият обяд беше споделен и от други вярващи, не само от Корея, но и от Русия, Гърция, Сърбия и др. – близо 400 души.

Събитието беше подкрепено от посолство ни в Република Корея – на празника присъстваха посланик Петър Андонов и всички български служители на посолството. Това беше добра възможност за всички дошли българи (които се оказаха почти половината от нашата колония тук) да се почувстват празнично сред своите сънародници и да обсъдят с тревога и съпричастност случващите се събития в далечната родина.

Ето някои от коментарите, които събрахме и записахме днес.

Петър Андонов (извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Корея):

“Изключително съм впечатлен от позитивната енергия, която излъчваха днес нашите сънародници на тържеството по случай националния ни празник 3-ти март. Много ме зарадва силното им желание да сме заедно на този ден и за мен беше удоволствие да разговаряме. Убеден съм, че с хора като тях България може да върви достойно и успешно по пътя си като европейска страна, която развива отношения на стратегическо партньорство с Република Корея. Подкрепих с признателност и благодарност инициативата на екипа на ресторант “Зелен”, който има огромни заслуги за сплотеността на българската общност в Сеул.”

Цветомира Векова (студент в Сеул – за първа година тук):

“Честит празник, приятели, българи! Хубава дума е това “българи”. Доскоро си мислех, че разбирам значението й напълно, но последните дни откривам нови и нови измерения на това да си точно българин. И знаете ли, горда съм, че съм такава. Знам, че е малко клиширано, но понякога, когато се дистанцираш от нещо, можеш да го видиш хубаво от всяка възможна перспектива. Сега имам шанса да погледна към тази дума на няколко хиляди километра от родината и виждам значението й в нова светлина. И така, Честит празник!”

Васил Терзийски:

“Радвам се, че отново се събрахме толкова хора в празничния ден. В този православен храм, който е вече на 113 години и е най-старата православна църква в Корея. Той е основан от руски монаси в началото на миналия век и се управлява от гръцки духовници след Втората световна война. В него витае и българският дух – в иконите на светците св. св. Кирил и Методий Солунски. И днес отново имаше нови българи, който дойдоха за първи път и намериха нови приятелства.”

Петя Татарова:

“От името на всички присъстващи, изказвам голяма благодарност на братя Ашминови и на целия персонал на ресторант “Zelen” за топлия прием и дадената ни възможност да се съберем и заедно да отбележим светлия български празник.”

Бойко Годев (ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството):

“Честит празник! Използвам случая да съобщя, че в предстоящата седмица в Сеул ще се състои форум “Investing in Bulgaria”. Той е организиран от Financial Times в партньорство с държавната администрация на Република България и ще се проведе на 6 и 7 март в Hottel Lotte, Сеул. Събитието е насочено към корейски бизнесмени и лидери, на който ще им бъде представена възможност да се запознаят с перспективите да разширят бизнеса си в България.”

 

Следват снимки от днешния празник.

IMG_5459
.
IMG_5465
.
IMG_5468
.
IMG_5471
.
IMG_5482
.
IMG_5484
.
IMG_5502
.
IMG_5504
.
IMG_5509
.

Eurochicago.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.