Home » Авторски страници, българи зад граница

И българската общност в Чикаго отбеляза 3-ти март

2013.03.03 Един коментар
Spread the love

Поради часовата разлика българите в Чикаго са едни от последните днес, които отбелязаха Националния празник

 

Chicago 3 ти мартЕто разказа на Елена Цанева (основател на българското “Радио България – Чикаго”) за тържествата в най-големия “български” град зад пределите на България.

Днес точно в 12.00 местно време в центъра на Чикаго, на площад “Дейли”, прозвучаха американският и българският химн. На висок пилон до американското знаме и до знамето на града между небостъргачите се развя и българският трибагреник – отбелязан бе денят на България във Ветровития град.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира от преди повече от 50 години. През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с градоначалника Ричард Дейли. Разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното турско иго. Впечатлен от историята на народа ни, кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден в Чикаго. Тази Прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч. на обяд на 3-ти март да се издига българското знаме. Този ритуал се повтаря няколко години, но след това е забравен.

Новата емигрантска вълна, населила града и създала тук най-голямата българска общност през последните 20 години, по последни неофициални данни наброява повече от 100 000 души. Един голям български град живее и работи тук, превърнал се в част от Америка, но в същото време търсещ да съхрани и идентичността, културата и историята си.

Изгубената традиция е възстановена и от 6 години насам 3-ти март отново се отбелязва в Чикаго с издигането на българското знаме и с празнична програма на площад “Дейли” пред самото кметство.

Церемонията по издигането на знамето бе с участието на българския генерален консул Симеон Стоилов и с представители от кметството. Българо-американският център за културно наследство бе организирал концерт с участието на много ученици от 9-те български неделни училища и фолклорните танцови състави “Хоро” и “Хорце”. В продължение на един час децата и танцьорите представиха очарованието на българския фолклор на над 350 жители и гости на града.Поздравлението на Генералния консул в Чикаго Симеон Стоилов

Към присъстващите с поздравително слово се обърна генералният консул в Чикаго Симеон Стоилов. Бяха прочетени тържествени поздравителни писма от кмета на града Рам Емануел, от губернатора на щата Илинойс Пат Куин, и от Лиса Мадиган, главен прокурор на щата.

По-късно част от българите тук ще се пренесат в друга точка, пред българския център “Родина” в предградието “Норидж”, за да се включат в митинг в подкрепа на протестите в България. А в Сент Луис, щата Мисури, където има по-малък брой български имигранти, за празника днес са решили да се съберат да празнуват заедно. Подготвили са и специална прожекция на филма “Това е България”.

Чикаго 3-ти март 2013 www.eurochicago.com

“Ние сме българи и ще си останем българи” – каза накрая Генералния консул Симеон Стоилов

 

"Шарено хорце" - изпълнение на децата от Малко българско училище

“Шарено хорце” – изпълнение на децата от Малко българско училище

 

Български народни песни в изпълнение на децата от училище "Свето София+

Български народни песни в изпълнение на децата от училище “Света София”

 

Стихотворение за България в изпълнение на Нели и Теодол Чалъкови от Малко българско училище

Стихотворение за България в изпълнение на Нели и Теодор Чалъкови от Малко българско училище

Изпълнение на децата от Училищата "Знание" и "Родна реч"

Изпълнение на децата от Училищата “Знание” и “Родна реч”

Танцовия състав "Хорце" към училище "Джон Атанасов"

Танцовия състав “Хорце” към училище “Джон Атанасов”

Ансамбъл "Хоро" на площад Дейли

Ансамбъл “Хоро” на площад Дейли

 

В края на тържеството - безкрайно българско хоро

В края на тържеството – безкрайно българско хоро

Снимки:  Еurochicago.com

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.