Home » Избрано, политика

Българският парламент запълва последните си дни с лобистки закони

2013.03.06 Няма коментари
Spread the love

В дневния ред няма нищо от исканията на протестиращите

.

Любен Обретенов, в. “Сега”

Последните си работни дни парламентът ще запълни с гласуване на лобистки закони, вместо да се вслуша в дневния ред на протестиращите. В програмата за седмицата не присъства Изборният кодекс, но затова пък първа точка е второто четене на промените в Закона за ДДС. С тях депутатите за пореден път преправят друг закон – за хазарта. Така насред политическата криза първа грижа на народните избраници е да отменят специалните условия към чуждестранни лица, които искат да организират хазартни дейности у нас. На дневен ред е и Законът за туризма, след като миналата седмица се намери време да се разреши строежът на изкуствени острови в морето.

Все пак в програмата са включени и два закона, които касаят пряко гражданите. На второ четене ще се гласуват промените в Закона за защита на потребителите, които предвиждат сключването на договори с кабелни и интернет доставчици да става само с писмено съгласие на клиента, а не по телефона. Освен това към договора ще се прилага списък с предлаганите тв програми, който ще може да се изменя само с одобрението на потребителя. Поправките бяха посрещнати на нож от доставчиците, според които така само излишно се бюрократизира работата им. Вчера Асоциацията на кабелните оператори дори заплаши с поскъпване на услугите, ако промените в закона влязат в сила окончателно. В пленарната зала влиза и Законът за правната помощ, чрез който се разширява кръгът на социално слабите граждани, които могат да ползват служебна защита.

——

В деловодството на парламента отлежава проект за поправка на Изборния кодекс на независимите депутати Стоян Иванов и Кирил Гумнеров, който сега се оказа в съзвучие с исканията на протестиращите за отмяна на партиите. Текстовете предвиждат всички граждани, без разлика на партийна принадлежност, да могат да участват в изборите за НС единствено чрез национални инициативни комитети. В мотивите на вносителите се казва, че българските гражданите не са мотивирани да гласуват, защото са дискриминирани от политическите партии. Предвижда се “създаването на национални инициативни комитети, които да регистрират граждански кандидати в многомандатните избирателни райони, да организират предизборната им кампания, да стартират народното събрание и да се саморазпуснат”. Така новоизбраните депутати ще са свободни да се ръководят само от съвестта и убежденията си.

(Със съкращения.)

 

 

Постоянна блокада на Народното събрание

 

Постоянни протестни действия започват в София от 11 часа с обсада на Народното събрание. Това съобщи в сряда Ангел Славчев, един от организаторите на протестите в София, пред БНР. Хората от останалите градове също са призовани да блокират ключови места в тях, уточни той.

Според разпространената в интернет декларация, хората искат ремонт на Изборния кодекс, мораториум върху всички разпоредителни действия на правителствата и на всички процедури по приватизационни сделки, обществени поръчки и издаване на концесии до отмяната му от ново Народно събрание и мораториум върху делата на монополите срещу гражданите.

Славчев отчете, че исканията им за промяна на Конституцията не изискват свикване на Велико Народно събрание.

В момента всички партии се надпреварват да внасят нашите искания в парламента, за да ги припознаят част от протестиращите, коментира той пред БНР.

“Време е в новия парламент да влязат обикновени граждани, които имат морал и достойнство, да се изправят и да защитават правата на нацията. По сегашните закони това е възможно само чрез инициативни комитети, с голяма партийна гаранция  – 10 000 лв. и 5 000 подписа и то само по райони, а не за страната. Това е непосилно за един обикновен човек. Лично аз няма да отида в гражданската квота на никоя партия. Нямаме място и като участници в обществените съвети”, каза Ангел Славчев.

Аз бях член на партия “Българската левица” допреди 2 години. Оттогава не съм активен в нея и излязох на улицата, разказа той за миналото си

Във връзка с информацията, съобщена от Спас Колев, че от “Свободни, можещи, силни” официално ще издигнат кандидатурата на икономиста Димитър Иванов, бивш съветник на президента Георги Първанов, за служебен премиер, Славчев заяви: “Спас Колев е член на БСП и беше участник на конгреса на БСП”.

По-рано Спас Колев заяви пред БНР, в сряда се провежда национална среща на протестиращите в Гранд Хотел София. Организаторите от “Свободни, можещи, силни” официално ще издигнат кандидатурата на икономиста Димитър Иванов за служебен премиер.

“Ние не се събираме, за да се бунтуваме. Президентът доказа, че не е в състояние да предложи нищо сносно на народа в този кризисен политически, икономически социален и финансов крах, до който досегашното правителство доведе България”, коментира Колев, един от организаторите на срещата.

“Включването на фалирали олигарси в опитите на президента да легитимира уж протестиращите с този Обществен съвет не се връзва с висотата, на която трябва да бъде един обединител на нацията. Плевнелиев иска да легитимира онези, които подмениха справедливите искания на българския народ, тези, които започнаха да лансират идеи за промяна на конституционния строй, за свикване на Велико народно събрание, за промяна на Конституцията”, каза той.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.