Home » Авторски страници, история

Шатаров го убиха, а Шатев го хвърлиха на бунището в Битоля, където сам си сложи въжето

2013.02.01 3 коментара
Spread the love

За поредния опит за пренаписване на исторически биографии в Р. Македония разказва председателят на МПО “Любен Димитров” в Торонто Георги Младенов

 

Само преди няколко дни бе оповестено в много от сръбските вестници в град Скопие, Вардарска Македония, че Зоран Тодоровски* ще публикува книги за Методи Шатаров и Павел Шатев. От това, което е съобщено по страниците на гореспоменатите вестници личи, че нашият фамозен архивар в поробена от сърбите Вардарска Македония е решил да македонизира още двама български нещастници!

Павел Шатев

Методи Шатаров

Методи Шатаров, при окупирането на Югославия от германците, бе секретар на Покрайнинският комитет на комунистическата партия в Югославия. В това време, когато бе окупирана Вардарска Македония, нямаше македонска комунистическа партия, а само Югославска. Веднага след като Вардарска Македония бе предоставена на България да я администрира, Методи Шатаров се помомува на Съветския съюз, прикачва покрайнинската комунистическа партия към българската комунистическа партия. Тогава, КОГАТО ТОЙ, ФАМОЗНИЯТ Методи Шатаров, е секретар на покрайнинската комунистическа партия, Германия и Съветският съюз са съюзници! Тогава, веднага след капитулирането на Югославия, той държи реч, че сега ние, българите, сме свободни и ще имаме една комунистическа партия и една българска държава! За тази реч на Методи Шатаров покойният Никола Шайков писа в сп. „Вардаръ“ (брой 6/1996 г.).

След като Германия обяви война на Съветският съюз, Методи Шатаров е осъден на смърт от Югославската комунистическа партия, като предател на Югославия, и веднага е отстранен от секретарската длъжност. Маневрите почват, и то много бързо, за елиминирането на този български нещастник. В своята мемоарна литература Темпо нарича Методи Шатаров стари БУГАРА (том втори, стр. 490). Шатаров е убит само няколко дни преди България да бъде окупирана от Съветския съюз, през септември 1944 г. Веднага след като се оповестява, че Методи Шатаров е убит, специална делегация пристига от Белград да го изкопае и се увери, че наистина е убит. Българската комунистическа партия пази в тайна тази информация, за това КОЙ ПОРЪЧА УБИЙСТВОТО НА ТОЗИ НЕЩАСТЕН БЪЛГАРИН И ЗАЩО?

Павел Шатев

Павел Шатев

Другият български нещастник, Павел Шатев, е между онези български анархисти, които остават живи след атентата на френския параход, който е бил хвърлил котва на пристанището в град Солун през 1903 г. Много е писано за заточението на Павел Шатев в Северна Африка. Той е оставил своите спомени, които са публикувани от М.Н.И. през 1927 г. Никъде той не споменава пред проф. Любомир Милетич, че той е “македонец“, а навсякъде казва, че е българин. По време на Втората световна война, когато е арестуван – като съветски комунистически агент (1942 г.), в полицейските си показания той никъде не казва, че е “македонец“. Него го спасява от стрелбището, където му е било мястото, българският дипломат Симеон Радев.

 

Първото правителство на Колишевски, в което П. Шатев е министър на правосъдието, беше назначено с Указ № 1 на Президиума на Народното събрание на Македония на 16 април 1945 г.,

Първото правителство на Л. Колишевски, в което П. Шатев е министър на правосъдието. 16 април 1945 г.

След септември 1944 г., из един път той пристига в Бившата Югославска република Македония. Кой го прати в Македония, след като бе в затвора в град Кюстендил, като руски агент? Дали в Македония го пратиха като българин или като новоизлюпен “македонец“? Това ще оставим на българските историци да ни напишат някоя измислица!

Сърбите го поставиха на поста министър на правосъдието в поробена от тях Вардарска Македония, за да го обвиняват, че той е поръчал убийствата на Македонските българи!

Методи Шатаров го убиха, а Павел Шатев го хвърлиха на бунището в град Битоля, където сам си тури въжето. Павел Шатев забрави, че е писал книга, озаглавена ,,Македония Подъ Робство“.

А сега, след близо седемдесет години, в град Скопие в БЮР Македония, ще пишат книги за тези двама български нещастници, че тези български нещастници са се борили за Свободна и Независима Македония като ,,македонци“? Техните досиета ще бъдат превеждани от български на изкуствено създадения през 1945 г. отделен език.

Защо не оставят досиетата да бъдат публикувани на езика, на който са написани?

 

Г. Младенов
Торонто, 30 януари 2013 г.

—————————————————————————————-

* Зоран Тодорковски е директор на Държавния архив на Р. Македония.

 

3 коментара »

 • Mariana said:

  “Во Битола промовирани ракописи на Шатев

  Државниот архив на Република Македонија и „Македоника Литера“, во соработка со универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски“-Битола, вчера ги промовираа собраните ракописи на Павел Шатев – „Историја на Македонија“ и „Борис Сарафов (биографија)“, чие издавање финансиски го поддржа Министерството за култура.”

  http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=13113910137&id=16&prilog=0&setIzdanie=22793

 • Stancho Pavlov said:

  Здравейте изстрадали Българи,
  Пище Ви комунист от България -член на “Партия на Българските Комунисти”.
  Тези дни с болка и национална гордост четох материалите от
  Български комитет за културно сътрудничество -bkks.org/
  Търсейки съвременни комунистически партии в “Македония” попаднах на вашата страница и специално на този материал.
  Молбата ми е да установим връзка и по -специално да напишете за комунистическото движение в Македония материал, по възможност обективен и без етикети. Той ще бъде публикуван без изменения и поправки в моята сткраница ek.roncho.net – Вестник.
  Материалът може да бъде придрижен с илюстрации и снимки.
  Моят адрес е [email protected].
  Пожелавам Ви здраве и успехи в благородното дело.
  С уважение – Станчо Павлов

 • Mariana said:

  Г-н Павлов, текстът, под който сте оставил своя коментар, е на един български емигрант в Канада и председател на МПО “Любен Димитров” – Торонто. Ако искате, бихме могли да ви свържем с него. Пишете на редакционния ни мейл, ако искате подобна връзка, и ще ви изпратим негови координати.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.