Home » българи зад граница, Избрано

С пет дни се съкращава срокът, в който българите зад граница ще заявяват желанието си да гласуват

2013.02.14 Няма коментари
Spread the love

С пет дни се намалява срокът, в който българите зад граница ще могат да подават заявления за гласуване в чужбина и за разкриване на изборни секции. Досега срокът беше 25 дни преди изборния ден, но с гласуваните днес (вчера – бел.ред.) на второ четене от парламента текстове от промените в Изборния кодекс се изтегля 30 дни преди вота.

Не беше прието предложението на БСП изборни секции зад граница да се разкриват при 20 заявления и се запазва изискването за поне 100 желаещи да гласуват.

Възможностите за подаване на заявленията са саморъчно подписано и подадено лично в мисиите ни зад граница или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Постъпилите електронни заявления ще се публикуват незабавно на интернет страницата на ЦИК, след което информацията ще се изпраща до Външно министерство.

Там данните ще се обобщават и ще се изпращат на съответните дипломатически и консулски представителства за вписване на избирателите в списъците. Тези, които не са вписвани, могат да обжалват това в срок до три дни от публикуването на списъка пред ЦИК. Тя пък има 3-дневен срок за решение, което се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

Депутатите приеха и текстове, с които се урежда публикуването и обжалването на т.нар. забранителни списъци, с които стана голям проблем на изборите “2 в 1” в края на 2011 г. Забранителният списък ще се публикува на интернет страницата на съответната община не по-късно от 10 дни преди изборния ден, решиха депутатите и не подкрепиха искането на опозицията срокът да е 20 дни преди вота.

Всеки, който смята, че е вписан неправомерно в този списък, може с писмено заявление до кмета да поиска да бъде заличен, като представи “доказателства и документи”. Срокът за подаване на това заявление е три дни, срещу което опозицията възрази. От ДПС поискаха срокът да е 5 дни, но и това предложение не беше прието от ГЕРБ.

Отказът за заличаване от списъка трябва да се съобщи “незабавно” и може да се обжалва пред районния съд в срок до 24 часа от съобщението. Съдът разглежда жалбата в открито заседание в срок до 24 часа от постъпването й, като решението на съда не подлежи на обжалване.

В същото време е предвиден и ред гласуване за тези, които установят в изборния ден, че неправомерно са попаднали с забранителния списък. Той ще има право да гласува, ако представи удостоверение от общината, че е отпаднало основанието за вписването му в списъка. Удостоверението ще се издава от общината в изборния ден по образец, утвърден от ЦИК, въз основа на доказателства и документи.

Източник:  в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.