Home » Авторски страници, политика

Къде е списъкът на офшорните “данъкоплатци”?

2013.02.22 Няма коментари
Spread the love

България бе превърната официално в пералня на пари. Банковият сектор и финансовите консултанти са в завиден растеж. Страната обаче е абсолютно изключена от тази финансова “стабилност”. Защо? Откъде да се започне, след като властта бъде сменена?

Необходимо е различно разпределение на на паричните потоци. Почти всички печалби (маржове) изтичат в офшорни зони. Големите супермаркети са регистрирани също… в “недостъпни” за данъците места. Парите, събирани от телевизионни реклами, се прибират от фирми, регистрирани на Бахамските или други острови. Данък десятък е примитивно, отживяло средство за прибиране на данъци, което не прави никаква разлика между доходи на пенсионери и доходи на милионери. Произхода на “идващите отвън” инвестиции е непрозрачен.

Въртенето на внесени от чужбина пари и изтичането им навън е факт. Цифрите са внушителни. Тези бегливи пари не се вливат (почти) в никакво производство. Те се перат най-легално. Всичко това трябва да бъде разгледано отблизо и след това да се прилагат икономически формули. Българите не могат да плащат европейски цени на ток. Заплатите не могат утре да станат европейски. Ето защо парите трябва да се търсят (от държавата) там, където са.

 

Божидар Чеков,

Сдружение “Демократична Алтернатива” – ДА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.