Home » Избрано

Борисов разпореди досието “Буда” да бъде публично отворено

2013.02.04 Един коментар
Spread the love

МВР: Липсват документи, които сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор

Министър-председателят Бойко Борисов е разрешил и разпоредил публичното отваряне на досието “Буда”. Това обяви самият той пред “Сега”.

Часове по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че дълги години се спекулирало с досието “Буда”. “Премиерът е този, който може да прецени и евентуално да реши тази информация да бъде изнесена публично. Доколкото знам, това, което чета, е било през 1995-1996 година и грифът “класифицирана информация” при всички случаи е изтекъл”, отбеляза вътрешният министър, цитиран от “Фокус”. И допълни, че е въпрос на процедура да се отвори официално и да се спрат подобни спекулации. Според Цветанов “показването в интернет пространството на досието “Буда” е сценарий, който се осъществява от определени сили в държавата, и няма нищо притеснително в това, което излиза”.

“Преди избори винаги излизат подобни теми и спекулации”, смята Цветанов. По думите му една малка част от показаното в интернет пространството по този случай “вече сме чели през 2005 г., когато Бойко Борисов бе кандидат за кмет на София”. “Тогава преди втория тур почти всички, които ползваха интернет, получиха на своите адреси подобна информация. През 2009 година това отново бе актуална тема, през 2011 година – някъде преди президентските и местните избори също се появи подобна информация и тогава се говореше за досието “Буда”, допълни Цветанов.

Затова и “Сега” попита премиерът дали ще разреши и разпореди отварянето на досието “Буда”. Той отговори: “Направил съм го”.

Малко по-късно МВР официално съобщи на сайта си, че “комисия в ГДБОП разгледа материалите по случай, засягащ оперативния отчет на ЦСБОП”. В енигматичното съобщение се казва дословно:

“Във връзка с публикация в медиите относно материал за регистриране на лице – кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП, в ГДБОП беше създадена комисия, която разгледа материалите по случая.

След като се е запознала със съдържанието на документите, комисията е установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗЗКИ, броени от датата на създаването на документите. Комисията е установила също, че са отпаднали основанията, наложили тяхното класифициране към датата на изготвянето им, поради което се счита, че са налице основанията за прилагане на чл. 50, ал. 2 от ППЗЗКИ и материалите се декласифицират.

При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“. Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация.

Източник:  в. “Сега”

One Comment »

 • Mariana said:

  Буда-Борисов и Машината на времето

  https://www.bivol.bg/buddah-atentat-cvetelina.html

  Днес премиерът произведе две нови обяснения за досието Буда.

  “Естествено че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов.” Дневник

  “Логичен е въпросът откъде идва “Буда”? Знаете, за съжаление, че тогава ми се случи едно нещастие – 1997 г., когато взривиха на Цветелина джипа. Това дело се казва „Буда”. В това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов – шеф на фирма “Ипон”. И понеже знаете, че делата се кръщават, тогава някой решава така да го кръсти. Сега вече целта е да бъдем всички маскари – в смисъл и Борисов бил агент. Буда… Аз съм православен, знаете, друг Господ, друг Бог – цитиран от Vesti.bg

  Документите и хронологията на събитията неопровержимо го уличават в лъжа. Буда обаче е трансцендентен във времето и пространството. За него един месец назад-напред във времето е шега работа. Какво значение има, например, че Делото за оперативно наблюдение “Буда” е образувано на 24 февруари 1997, а джипът на Цветелина гръмва месец по-късно, на 27 март 1997? Какво значение има, че на 24 февруари Костов не е премиер, а премиер е Софиянски? Правилно, никакво значение няма.

  Особено ако се имаш за божество и считаш всички останали за идиоти.

  Предложението за образуване на Дело за оперативно наблюдение (ДОН) “Буда” е от 24 февруари 1997 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.