Home » Избрано, политика

САЩ и ЕК се разтревожиха след случаите с Доган и Баретата

2013.01.30 Няма коментари
Spread the love

Американският посланик нарече събитията “много притеснителни”, говорител на Брюксел призова властите да предприемат “съответните мерки”

.

Александър Колев,  в. “Сега”

САЩ и Еврокомисията дадоха да се разбере, че са разтревожени за събитията около нападението срещу Ахмед Доган и показната стрелба срещу Златомир Иванов-Баретата пред столичната Съдебна палата. С дипломатичен тон обаче и от двете места обявиха, че все пак става дума за вътрешни проблеми, които властите трябва да си решат сами.

“Последните случаи с нападения в България са вътрешни въпроси и трябва да си се решат на вътрешно ниво. Очакваме властите да предприемат съответните мерки, но това е единственото, което може да се каже по темата”, заяви говорителят на ЕК Марк Грей. Той припомни, че ден по-рано в ЕК са били приети вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Диана Ковачева и главният прокурор Сотир Цацаров. “Уверени сме, че българските власти знаят какво да направят”, оптимистично заключи той.

“Тези събития са много притеснителни и тревожни, но те не биха върнали страната към старите лоши дни и беззаконието, от което понякога България е страдала в миналото”, каза американският посланик в София Марси Рийс на публична лекция пред Атлантическия клуб. “Очакваме политически изявления на българското правителство. Трябва да има реакции и отговорност от правоприлагащите органи, които по някакъв начин да овладеят процеса. Това е, което обществото очаква от тях, и това е начин, по който едно демократично общество се справя с подобни инциденти. Трябва да се даде гаранция, че такова нещо няма да се повтори”, заяви Рийс в отговор на журналистически въпрос.

“Борбата срещу престъпността е нещо много повече от прилагане на полицейски действия или осъществяване на дадена политика, тя изисква ефективна прокуратура и безпристрастна съдебна система”, каза дипломатката. Според нея България е заинтересована да създаде прокуратура и съд, които действително да защитават върховенството на закона. Рийс посочи като добри примери изборите за нов Висш съдебен съвет и за главен прокурор, които според нея са минали през “сериозно проучване на качествата и препоръките на кандидатите и са станали по много по-прозрачен от преди начин”. По думите й обаче сега най-важното е да се види дали новоизбраните ще успеят да осъществят необходимите реформи.

В лекцията си Рийс наблегна на партньорството между България и САЩ основно в областта на отбраната, на енергетиката и на високите технологии. Тя посочи, че “Хюлет Пакард”, Ай Би Ем, “Ню Бояна Филмс” и “Джонсън Кънтролс” заедно дават работа на близо 10 000 висшисти в София. Освен това търговският оборот между двете страни е достигнал 643.3 млн. долара.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.